Je huis duurzamer maken door middel van isolatie kun je op meerdere manieren doen. Je kunt onder andere kiezen voor gevelisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, zolderisolatie en dergelijken. Binnen de isolatiemethode heb je ook een relatieve keuzevrijheid uit welk isolatiemateriaal je kunt kiezen. Een van deze materialen is het natuurlijke vlas. Wat vlas isolatie inhoudt, wat het kost en wat de voor- en nadelen van vlas isolatie zijn, lees je hieronder.
Inhoudsopgave
Vlas isolatie uitgelicht
Vlas wordt vervaardigd uit de overblijfselen van de stof linnen, dat weer op zijn beurt gemaakt wordt uit de vlasplant. Tijdens het kweken van deze planten, worden er geen chemische middelen gebruikt of kunstmatige meststoffen gebruikt, waardoor het materiaal echt natuurlijk te noemen is. Wanneer deze plant gebruikt wordt voor de productie van linnen, blijven er bepaalde vezels over. Deze vezels worden gebruikt om isolatiemateriaal te vervaardigen. Ook bij de verwerking van vlas tot isolatiemateriaal komen er geen schadelijke stoffen of irriterende vezels vrij. Door de omstandigheden waarin vlas ontstaat, wordt dit het meest natuurlijke isolatiemateriaal genoemd. Het merk Isovlas is een van de fabrikanten die vlas gebruiken als basisproduct om isolatiemateriaal mee te produceren.
De kosten van vlas isolatie
De gemiddelde kosten van vlas zijn afhankelijk van hoe je vlas gebruikt. Je kunt vlas verwerken in isolatieplaten of isolatiedekens en vlas met een onderplaat. Vlas kost als isolatieplaat of -deken gemiddeld €40 per vierkante meter. Vlasisolatie met onderplaat bedraagt €78 per vierkante meter. De kosten zijn berekend inclusief arbeidskosten, btw en materiaalkosten. De prijsopbouw van vlas isolatie bestaat zestig procent uit arbeidskosten en veertig procent uit materiaalkosten en overige kosten. Dit is gunstig, want op arbeidskosten kun je flink geld besparen.
Offertes online opvragen
Om kosten te besparen, vraag je online via een onafhankelijke vergelijkingswebsite offertes op bij isolatiebedrijven uit de buurt. Wanneer je de offertes in je mailbox ontvangen hebt, kun je deze aandachtig met elkaar vergelijken. Je zult zien dat de prijsverschillen tussen verschillende isolatiebedrijven groot zijn. Vergelijken kost slechts een aantal minuten van je tijd, maar het kan je honderden euro’s besparen. Zo ben je gegarandeerd van de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Toch nog te duur?
Wanneer je zelfs na vergelijking isoleren met vlas te duur vindt, dan kun je ook altijd kiezen voor andere natuurlijke isolatiematerialen. Vergelijkbaar met vlas is bijvoorbeeld houtwol, hennep of cellulose. Het isoleren met vlas heeft echter meerdere voordelen, dus weeg ook deze af tegen de voordelen van andere natuurlijke isolatiematerialen.
De voordelen van isoleren met vlas
Zoals hierboven al kort aan de orde kwam, brengt vlas isolatie een aantal voordelen met zich mee. Hieronder volgen een aantal van deze voordelen:
- Het is een duurzaam isolatiemateriaal: het is recyclebaar en bij de vervaardiging worden geen onnatuurlijke middelen gebruikt.
- Het is vochtregulerend: vocht wordt gemakkelijk opgenomen, maar ook makkelijk afgestaan.
- Het is schimmelbestendig: door het ademend vermogen van vlas kunnen schimmels zich niet goed ontwikkelen.
- Het leent zich perfect voor houten vloeren.
- Het heeft een hoge faseverschuiving: dit houdt in dat het langer duurt eer warmte uit huis verdwijnt en in de zomer duurt het langer eer de hitte binnenkomt.
- Het is akoestisch isolerend.
Ieder voordeel heeft zijn nadeel?
Er zitten ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van vlas. Vlas is een stuk brandbaarder dan andere isolatiematerialen. En zoals al eerder besproken is, liggen de prijzen van vlas isolatie gemiddeld wat hoger dan bij andere materialen.
Isolatiewaarden van vlas
De isolatiewaarde geeft aan hoe goed vlas isoleert. Er zijn hierbij twee belangrijke waarden te noemen: de Lambdawaarde en de RD-waarde. De Lambdawaarde geeft aan hoe het met de isolatie van het materiaal zit. De Lambdawaarde van vlas is 0.037 W/mk. De RD-waarde geeft aan hoe het materiaal isoleert afhankelijk van zijn dikte. Hoe dikker het materiaal, hoe hoger de RD-waarde zal zijn. De RD-waarde van vlas is 4 bij 15 centimeter dikte. Naast deze waarden heb je nog de RC-waarde. Deze waarde geeft de isolatiewaarde aan inclusief de constructie, muren, enzovoort. De RC-waarde van vlas is 3.5 bij een dikte van 140 millimeter.