Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Subsidie isolatieWanneer je van plan bent om (nieuwe) isolatie te plaatsen in je woning spreekt het voor zich dat je zal willen nagaan of je al dan niet recht hebt op het verkrijgen van een bepaalde subsidie. Op vlak van isolatie subsidies is er doorheen de jaren heel wat veranderd. De landelijke subsidie werd dan ook op een zeker ogenblik afgeschaft en deels vervangen door regionale subsidies. Hoe is de situatie echter vandaag de dag? Kan je nog aanspraak maken op het verkrijgen van een bepaalde subsidie en indien ja, welke besparing kan hier mee gerealiseerd worden? Wij hebben alle informatie met betrekking tot het verkrijgen van een bepaalde isolatie subsidie alvast even voor jou op een rijtje gezet.

*Tip:

→ Vrijblijvend advies nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale isolatiespecialisten.

Terugkomst van de landelijke subsidie

De Nederlandse overheid heeft er op een bepaald ogenblik voor gekozen om de financiële ondersteuning voor het plaatsen van isolatie op landelijk niveau af te schaffen. Dit zorgde evenwel voor een terugval in het aantal isolatie gerelateerde werkzaamheden die door woningeigenaars werden uitgevoerd. Omdat er milieu-akkoorden bestaan die gehaald moeten worden werd er omwille van deze reden voor gekozen om een aantal van de voorgaande subsidies, hetzij in beperktere vorm terug in te voeren. Vandaag de dag is het dan ook terug mogelijk om op landelijk niveau over een bepaalde financiële tegemoetkoming te beschikken. Hoeveel subsidies je precies kan krijgen wordt duidelijk aan de hand van onderstaande tabel:

Type isolatie Gemiddelde subsidie
Spouwmuurisolatie Gemiddeld 6 euro per vierkante meter
Gevelisolatie Gemiddeld 29 euro per vierkante meter
Dakisolatie Gemiddeld 19 euro per vierkante meter
Vloerisolatie Gemiddeld 6 euro per vierkante meter

Het is evenwel belangrijk om er rekening mee te houden dat er aan het verkrijgen van bovenstaande subsidie (welke terug in voege is gegaan op 15 september 2016) diverse voorwaarden verbonden zijn. We hebben deze voorwaarden even voor je op een rijtje gezet:

  • De persoon die de subsidie aanvraagt dient eigenaar te zijn van de woning.
  • Er dienen minimaal twee vormen van isolatie worden besteld. Met andere woorden een combinatie van gevel- en dakisolatie (als voorbeeld).
  • De subsidie geldt uitsluitend voor werkzaamheden die nog uitgevoerd moeten worden.
  • Nadat de subsidie is toegekend heb je vier maanden de tijd om de werken uit te laten voeren. Indien dit niet gebeurt komt de subsidie te vervallen.

De regeling zoals hierboven omschreven werd aldus opnieuw ingevoerd op 15 september 2016 en loopt tot en met 31 december 2018.

Aanvullende voorwaarden voor het isolerende materiaal

Je moet er naast bovenstaande ook rekening mee houden dat er aanvullende voorwaarden gelden voor het isolerend materiaal in kwestie. Het betreft hier dan vooral de kwaliteit waar deze materialen over moeten beschikken. We hebben ook deze informatie voor jou op een rijtje gezet door middel van onderstaande tabel.

Type isolatie Vereiste kwaliteit van isolatiemateriaal
Spouwmuurisolatie RD van meer dan 1,1
Gevelisolatie RD van meer of gelijk aan 3,5
Dakisolatie RD van meer of gelijk aan 3,5
Vloerisolatie RD van meer of gelijk aan 3,5

Buiten de minimale kwaliteit is het eveneens zo dat er een minimum aantal vierkante meter te isoleren oppervlak bestaat. Deze oppervlakte is uiteraard afhankelijk van het type woning waarover je beschikt. Hoe groter de woning, des te meer er uiteraard moet worden geïsoleerd.

Hoe kan ik deze subsidie aanvragen?

Wil je ook graag aanspraak kunnen maken op bovenstaande subsidie? In dat geval kan je deze bij het inplannen van jouw isolatie gerelateerde werkzaamheden tot op datum van 31 december 2018 aanvragen via de website rvo.nl.

Regionale subsidies

Buiten de landelijke subsidie waar je recht op hebt is het ook zo dat er een regionale subsidie voor isolatie bestaat. In tegenstelling tot bij de landelijke variant is het echter zo dat deze niet is vastgesteld. Dit zorgt er voor dat het probleemloos kan voorkomen dat persoon A kan rekenen op een grotere terugbetaling dan persoon B. Vooraleer daadwerkelijk te investeren in het plaatsen van nieuwe isolatie is het dan ook altijd van belang om hier rekening mee te houden. Alleen op deze manier kan er immers voor worden gezorgd dat je na afloop niet met een vervelende, financiële kater zit opgescheept.

Verlaagde BTW op arbeidskosten

Ook in het jaar 2016 is het nog steeds mogelijk om te kunnen genieten van een verlaagd BTW-percentage. Het betreft hier een verlaging van de BTW op de arbeidskosten van 21 naar 6 procent. Let op, deze verlaging is uitsluitend van toepassing op de kosten voor arbeid die in rekening worden gebracht en geldt aldus niet voor het aanschaffen van het materiaal. Bovendien is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat de woning waarvoor de isolatie wordt aangekocht over een ouderdom dient te beschikken van minimaal twee jaar. In het geval van een nieuwbouw geldt dan ook dat je geen recht hebt op deze BTW-verlaging. Zie ook: wat te doen bij een verhuizing.

Financieel interessante lening voor isolatie

Indien je wenst te investeren in nieuwe isolatie voor je huis is het eveneens interessant om er bij stil te blijven staan dat je aanspraak kan maken op een scherp geprijsde lening. Deze lening wordt betaald uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Het betreft hier een fonds welke is opgericht door de Nederlandse overheid samen met de Rabo en ASN banken. Deze lening kan worden afgesloten voor een maximum van 25.000 euro. Het minimale leenbedrag is vastgesteld op 2.500 euro. De looptijd van de lening kan variëren van 7 tot 10 jaar. Met ingang van het jaar 2015 zijn er geen afsluitkosten meer verschuldigd. Dit zorgt er voor dat de financiering extra interessant wordt.

Isoleren nog steeds financieel interessant

Bovenstaande maakt duidelijk dat het anno 2016 nog steeds zeer interessant is om er voor te kiezen om je woning te laten isoleren. Het is evenwel belangrijk om er rekening mee te houden dat de hoogte van de regionale subsidie sterk afhankelijk kan zijn van de stad waarin je woont. Wil je er bovendien zeker van zijn dat je kan genieten van de verlaagde BTW op arbeidskosten? Sta er dan ook altijd bij stil dat de woning minimaal twee jaar oud moet zijn. Alleen op deze manier haal je het maximale uit de beschikbare subsidies voor isolatie.

Gerelateerd:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Kan ik gemakkelijk zelf isoleren?

Bepaalde isolatiesoorten zijn prima zelf aan te brengen, terwijl je voor andere

De 5 grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste, vlugste en eenvoudigste manieren om je

Juni 2021 laat weer een stijging van de isolatieprijzen zien

Het isoleren van je huis past prima bij de verduurzaming van je