Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
aanbrengen isolatie

Isolatie checklistBen je van plan om je woning te voorzien van (nieuwe) isolatie? In dat geval zijn er altijd verschillende aandachtspunten waar je rekening mee zal willen houden. Alleen door stil te blijven staan bij deze verschillende zaken kan je er namelijk niet alleen zeker van zijn dat jouw huis op meest efficiënte wijze wordt geïsoleerd, bovendien kan ook het kostenplaatje op deze manier nog eens sterk worden ingeperkt. Ga jij dus met andere woorden ook jouw woning isoleren en ben je daarvoor nog op zoek naar een handige checklist? In dat geval zal je op deze pagina alle informatie terug kunnen vinden waar jij naar op zoek bent!

*Tip:

→ Wat kost het isoleren van jouw huis? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale isolatiespecialisten.

Voorbereiding

  • Vooraleer er voor te kiezen om een beroep te doen op een bepaald isolatiebedrijf is het altijd de moeite waard om een offerte op te vragen bij verschillende partijen. Vergelijk de diverse, ontvangen offertes, maar hou daarbij altijd rekening met de U-waarde.
  • Heb je recht op het verkrijgen van een subsidie? Voor het (beter) isoleren van een woning gelden vandaag de dag verschillende subsidies die zowel op regionaal als op nationaal niveau worden verstrekt. Heb je recht op een dergelijke subsidie? Dan kan je daar ongetwijfeld behoorlijk wat geld mee besparen.
  • Een adviesgesprek met het isolatiebedrijf van je keuze. Het is altijd interessant om eerst even een adviesgesprek te hebben met het isolatiebedrijf waar je een beroep op wenst te doen. Op deze manier weet je precies welk type isolatiemateriaal er gebruikt zal worden en bovendien ook hoe deze moet worden geplaatst.

Inhoud van de isolatie offerte

  • Een gedetailleerde omschrijving van de isolatiematerialen die worden gebruikt.
  • Is het plaatsen van het isolatiemateriaal in de offerte inbegrepen?
  • Is het isolatiebedrijf in kwestie aangesloten bij een branchevereniging?
  • De toepassing van het verlaagde BTW-tarief op de arbeidskosten. Het betreft een verlaging van de BTW met 15 procent, namelijk van 21 naar 6 procent.
  • Wat is de gegarandeerde minimale isolatiewaarde?
  • De garantie die op de isolatiematerialen en de werkzaamheden wordt aangeboden.

Kan het onderdeel van je woning wel geïsoleerd worden?

  • Is een spouwmuur vroeger reeds geïsoleerd? Dan kan dat waarschijnlijk niet meer opnieuw. Een onderzoek moet hier uitsluitsel over brengen.
  • Wil je, je dakisolatie verbeteren, maar heb je nog maar net nieuwe dakbedekking gelegd? Hou er dan rekening mee dat deze opnieuw moet worden verwijderd.
  • Staat er vocht in de kruipruimte die je wil laten isoleren? Hou er dan rekening mee dat er gebruik moet worden gemaakt van een aangepast isolatiemateriaal.
  • Het isoleren van de (buiten)muur van je woning kan gebonden zijn aan bepaalde regels. Je kan immers niet zomaar zonder vergunning de uitstraling van je huis veranderen. Hou hier dan ook rekening mee bij het realiseren van bijvoorbeeld gevelisolatie.

Het soort isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt

  • Glaswol. Er voor kiezen om gebruik te maken van glaswol als isolatiemateriaal zorgt er voor dat je kan genieten van een zeer lage kostprijs. Daarnaast beschikt het materiaal eveneens over een prima akoestische isolatie.
  • EPS. Dit isolatiemateriaal komt voor in verschillende vormen. Ze staat er om bekend niet alleen uitstekend te isoleren, bovendien kan je ook nog eens rekenen op een prima brandveiligheid wat een extra meerwaarde betekent voor je woning.
  • PUR. Wil je er absoluut zeker van zijn dat je zo lang mogelijk van het door jou aangekochte isolatiemateriaal kan genieten? In dat geval moet je er voor kiezen om gebruik te maken van PUR isolatiemateriaal. Deze staat er immers om bekend over een uitstekende duurzaamheid te beschikken.
  • PIR. Ben je op zoek naar isolatiemateriaal die een interessante meerwaarde kan realiseren op vlak van vochtbestrijding? In dat geval is kiezen voor het PIR isolatiemateriaal ongetwijfeld een aanrader.

De kenmerken van het isolatiemateriaal

  • De U-waarde. Een bijzonder belangrijk aandachtspunt is de zogenaamde U-waarde. Het gaat hierbij om de thermische geleidbaarheid waar een isolatiemateriaal over beschikt. Hoe hoger de U-waarde des te minder efficiënt het isolatiemateriaal werkt.
  • De R-waarde. In principe is dit het omgekeerde van de U-waarde. De R-waarde van isolatiemateriaal geeft namelijk aan hoe goed (of hoe slecht) het isolatiemateriaal weerstand biedt tegen warmteverlies. Een hoge R-waarde is dan ook altijd het interessantst, maar duwt het prijskaartje enigszins omhoog.

Isolatieglas

  • Dubbel glas. Een investering in dubbel glas zorgt er voor dat je kan rekenen op een veel betere isolatiewaarde in vergelijking met enkel glas. Bovendien is de kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het aanschaffen van isolatieglas zeer betaalbaar te noemen.
  • Hoogrendementsglas. Het kopen van hoogrendementsglas is een stuk duurder in vergelijking met dubbel glas, het voordeel hiervan is echter dat ze je voorziet van de meest optimale isolatiewaarde. Vooral HR+++ glas zorgt er voor dat warmteverlies via je ramen definitief tot het verleden behoort.

De ventilatie in je woning

  • Je woning goed isoleren is belangrijk, maar heb je ook al nagedacht over de ventilatie? Een slechte ventilatie kan zorgen voor een ongezond leefklimaat en kan alsnog een hogere energiefactuur in de hand werken. Dit probleem kan worden opgelost door gebruik te maken van ventilatieroosters.
  • Besteed hier in het bijzonder aandacht aan bij het isoleren van je kruipruimte of de spouwmuur. Niet zelden worden de ventilatiegaten dan dichtgemaakt met alle gevolgen van dien.

Is er sprake van extra kosten?

  • De voorrijkosten. Is het isolatiebedrijf van je keuze iets verder bij je vandaan gelegen? In dat geval is de kans zeer groot dat er voorrijkosten aangerekend zullen worden. Deze kosten moeten de afstand indekken van het bedrijf naar de plaats waar de werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden. Gemiddeld liggend deze tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer.
  • Het montagemateriaal. De arbeidskosten die in de isolatie offerte staan aangegeven zijn doorgaans exclusief het montagemateriaal. Wanneer er voor dit materiaal nog extra moet worden betaald zal dit in een apart onderdeel van de offerte duidelijk worden gemaakt.
  • Eventuele afvoerkosten. In bepaalde gevallen is er sprake van afval welke moet worden afgevoerd. Hou er rekening mee dat er voor het afvoeren van dergelijk afval meer dan waarschijnlijk een bepaalde meerprijs zal worden aangerekend.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Meer financiële steun voor isolatiemaatregelen

Huiseigenaren willen meer financiële steun voor bij het isoleren van woningen. Dat

De valkuilen van spouwmuurisolatie

  Tegenwoordig beginnen Nederlanders steeds meer het nut in te zien van

Juni 2021 laat weer een stijging van de isolatieprijzen zien

Het isoleren van je huis past prima bij de verduurzaming van je