Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Huiseigenaren willen meer financiële steun voor bij het isoleren van woningen. Dat vinden twee op de drie huiseigenaren. Dit blijkt uit een enquête van I&O research. De huiseigenaren vinden dat de nieuwe regering meer financiële steun voor isolatie moet bijdragen.

81 procent van de wooneigenaren die nog geen geïsoleerde woning hebben, zouden een isolatie alleen overwegen als de overheid de subsidie verhoogt.

Eerst werden er maar twee isolatie mogelijkheden tegelijk voor 20 procent vergoed, dit was tot 1 januari. Vanaf 2021 geldt de subsidie ook voor een tweede maatregel naast nadat je een hybride warmtepomp hebt aangeschaft. Zo zijn de mogelijkheden voor ISDE-subsidie veel groter.

‘’Drie kwart van de huizen is niet of slecht geïsoleerd. Dan moet je constateren: Nederland heeft te maken met een forse isolatieachterstand. Dit onderzoek laat heel duidelijk zien: mensen willen wel aan de slag met verduurzaming van hun huis, maar de kosten blijken wel een belangrijke reden om het niet te doen’’ zegt Rob van Tilburg, directeur Programma’s Natuur & Milieu.

In 2030 alle huizen van het gas af

De Nederlandse gemeenten moeten dit jaar met een plan komen waarin staat hoe zij woningen gasvrij willen maken. Hierin staat op welke andere manieren zij de huizen willen verwarmen voor elke wijk.

Het doel is dat in 2030 al anderhalf miljoen huizen van het gas af moet zijn, dit staat in het klimaatakkoord. In 2050 moet heel Nederland CO2-neutraal zijn.

‘’Met het isolatiebeleid van de afgelopen jaren lukt het niet om mensen over de streep te trekken. Daarom onze oproep aan het nieuwe kabinet: geef gas op isolatie in het regeerakkoord. ‘’ vertelt Rob van Tilburg.

Puk van Meegeren van Milieu Centraal vertelde het volgende: ‘’Isoleren is absoluut de eerste stap richting gasloos wonen. Ik snap dat mensen opzien tegen de kosten. Ons advies is om te beginnen met de onderdelen van een huis die nog niet geïsoleerd zijn. Dat is vaak al zo gunstig, dat het direct effect heeft op wooncomfort en energiekosten. Daar is de subsidie niet eens voor nodig. Zeker in huizen die nog geen spouwmuur- en vloerisolatie hebben, is veel winst te behalen.’’

Waarom wordt er zo weinig gebruik gemaakt van de subsidies?

Ook blijkt uit de enquête van I&O research dat het grotendeel van de huiseigenaren met een niet-geïsoleerde woning de huidige subsidie niet goed genoeg vindt. Komt er een vergoeding van 60 procent van de kosten, dan zullen huiseigenaren isolatie wel overwegen. De huiseigenaars met een geïsoleerde woning, hebben maar 21 procent daadwerkelijk gebruik gemaakt van de subsidies.

Waarom wordt hier zo weinig gebruik van gemaakt? Dit komt omdat 45 procent niet voldoen aan de voorwaarden van de subsidieregeling en 22 procent weet niks over de subsidieregeling. Ook blijkt uit de cijfers dat de eigenaren met een geïsoleerde woning vaker een modaal of een bovengemiddeld inkomen, vergeleken met de eigenaren van een niet-geïsoleerde woning die hebben een lager inkomen.

Het afgelopen heeft de Tweede Kamer het kabinet opgeroepen om een nationaal isolatieprogramma op te stellen, zodat er meer huizen de komende jaren geïsoleerd zullen worden. Samen pleit het Natuur & Milieu met andere organisaties voor een voucher van €2000 per woning, zodat er dus meer huizen geïsoleerd zullen worden.

De woningcorporaties verwachten ook van de overheid dat zij meer steun zullen bieden om de duurzaamheidsstellingen te kunnen halen. Het meest effectieve middel om dit mogelijk te maken is het afschaffen van verhuurdersheffing, en de belasting op sociale huurwoningen van ongeveer €1,7 miljard per jaar, zo denkt een woordvoerder van koepel Aedes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over vlas isolatie

Je huis duurzamer maken door middel van isolatie kun je op meerdere

Juni 2021 laat weer een stijging van de isolatieprijzen zien

Het isoleren van je huis past prima bij de verduurzaming van je

Kan ik gemakkelijk zelf isoleren?

Bepaalde isolatiesoorten zijn prima zelf aan te brengen, terwijl je voor andere