Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

DakisolatieDoor het isoleren van je woning kan je veel geld besparen. Door alle hoekjes en gaatjes in je huis kan namelijk warmte ontsnappen, waardoor je meer moet stoken om het warm te houden in huis. Ook kan het tochten, waardoor het comfort aanzienlijk daalt. Maar hoeveel ben je eigenlijk kwijt als je je huis wilt isoleren? In dit artikel wordt van deze kosten een schatting gegeven. Verschillende mogelijkheden van woningisolatie worden besproken. Achtereenvolgens zijn dit het isoleren van je dak, en het isoleren van de kruipruimte. Dit laatste kan op twee manieren, namelijk door middel van het isoleren van de vloer, en door middel van het isoleren van de bodem van de kruipruimte.

*Tip:

→ Wat kost het isoleren van jouw huis? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 4 offertes van diverse lokale isolatiespecialisten.

De kosten van dakisolatie

Als je dak niet geïsoleerd is, kan je wel tot dertig procent van de warmte in je huis verliezen. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft dakisolatie. Zo kan je een plat dak isoleren, maar ook de binnenkant en de buitenkant van een schuin dak, het plafond of de vloer van de zolder. Gemiddeld gezien (met een zolder met een oppervlakte van zeventig vierkante meter) ben je tussen de duizend en vijfenveertighonderd euro kwijt om je dak te laten isoleren. Hoeveel je precies kwijt bent, hangt af van de methode die je kiest en hoe het dak van je huis is geconstrueerd. Door een vergelijkingssite te gebruiken, kun je de prijzen van verschillende aanbieders vergelijken. Door het toepassen van dakisolatie kan je jaarlijks tot 400 euro op je energierekening besparen, afhankelijk van je stookgedrag. Je verdient dus je materiaal en de kosten binnen een paar jaar terug.

Type dak Kosten uitbesteding Kosten zelf doen Rendement
Schuin dak (onverwarmd) 1250 tot 1500 euro 350 tot 500 euro 650 m3 gas

(+/- 400 euro)

Schuin dak (verwarmd) 4250 tot 4500 euro 800 tot 950 euro 1.050 m3 gas

(+/- 660 euro)

Zoldervloer (onverwarmd) 1000 tot 1250 euro 250 tot 400 euro 720 m3 gas

(+/- 490 euro)

Soorten dakisolatie

Binnen dakisolatie is een aantal materialen beschikbaar. Alle materialen brengen hun eigen kostenplaatje met zich mee, het bovenstaande dient dan ook als een gemiddelde te worden beschouwd. Het allerbelangrijkste is dat je kijkt naar de isolatiewaarde van het materiaal. Dit wordt uitgedrukt via een R waarde. Bij het isoleren van een dak streef je naar R waarde 1,3 of hoger. Bovendien wordt je keuze beïnvloedt door het type dak dat je isoleert. Betreft het een schuin dak of een vlak dak? Is de zolder verwarmd? En hoe hoog is je budget voor dakisolatie? Maar het belangrijkste wat de prijs bepaalt van dakisolatie is het materiaal wat je gebruikt. Hieronder omschrijven we een aantal materialen.

  1. Hardschuimplaten. Dit zijn brandvertragende platen die geen of weinig vocht opnemen. Ze zijn milieuvriendelijk en laten zich zowel op een plat als een hellend dak verwerken. Het allergrootste voordeel van deze hardschuimplaten is het verwerkingsgemak. Je kan ze zonder al teveel ervaring met dakisolatie gebruiken. Het materiaal is verkrijgbaar in allerlei maten en diktes. Je snijdt of zaagt ze gemakkelijk op maat.
  2. Glaswol. Glaswol is verkrijgbaar in allerlei afmetingen en diktes. Glaswol heeft zowel een isolerende als een geluid dempende werking. Het is net zo gemakkelijk te verwerken als hardschuimplaten maar is schadelijker voor je gezondheid. Je zal een stofkapje en beschermende kleding moeten dragen.
  3. Steenwol. Steenwol is vergelijkbaar met glaswol qua eigenschappen en verwerking. Het betreft isolatiemateriaal dat gemaakt is van vulkanisch gesteente.
  4. Aluminium noppenfolie. Dit materiaal is uitermate geschikt wanneer je zelf de isolatie wil gaan aanbrengen. Aluminium noppenfolie is dampdicht en weerkaatst de warmte zodat ze niet verloren gaat.

isolatie plaatsen

Vergelijk

De prijzen van isolatiebedrijven verschillen aanzienlijk in je regio. Daarom is het verstandig offertes te vergelijken. Vergelijk in een keer tot 4 offertes via onze website. Geheel vrijblijvend.

Meer dakisolatie:

Last van asbest? Laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De valkuilen van spouwmuurisolatie

  Tegenwoordig beginnen Nederlanders steeds meer het nut in te zien van

Wat betekent BENG als je het hebt over energieprestatie?

Voor alle nieuwbouw geldt dat vanaf 2021 alle vergunningaanvragen moeten voldoen aan

Kosten versus besparingen van isolatie

Steeds meer Nederlanders zien het voordeel in van het isoleren van hun