Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Isolatiemateriaal Denk je er aan om te investeren in isolatiemateriaal voor je woning? In dat geval zal je niet alleen een duidelijk beeld willen hebben van de verschillende mogelijkheden die vandaag de dag op de markt zijn terug te vinden, wat bovendien ook te denken van het kostenplaatje? De informatie op deze pagina geeft in ieder geval precies aan waar je rekening mee dient te houden op vlak van isolatiemateriaal.

*Tip:

→ Benieuwd naar de exacte prijs? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale isolatiebedrijven.

Hoeveel kost isolatiemateriaal?

In eerste instantie spreekt het voor zich dat je graag een duidelijk zicht zal willen hebben op het kostenplaatje dat voor de verschillende isolatiematerialen wordt aangerekend. Omdat je vandaag de dag op dit vlak een keuze kan maken uit een zeer groot aantal verschillende mogelijkheden hebben we deze voor jou verzameld in onderstaande prijstabel.

Type isolatiemateriaal Gemiddelde kostprijs
Isolatieplaten Gemiddeld 22,50 tot 25,00 euro per vierkante meter
Gespoten PUR Gemiddeld 30,00 tot 35,00 euro per vierkante meter
Isolerende chape Gemiddeld 30,00 tot 35,00 euro per vierkante meter
Glaswol Gemiddeld 10,00 tot 25,00 euro per vierkante meter
EPS parels Gemiddeld 20,00 tot 25,00 euro per vierkante meter
Rotswol Gemiddeld 15,00 tot 20,00 euro per vierkante meter

De kosten voor de verschillende isolatiematerialen die staan weergegeven in bovenstaande tabel zijn exclusief de plaatsing, maar inclusief de BTW. In principe zou je er voor kunnen kiezen om het isolatiemateriaal zelf te plaatsen. Hou er eventueel rekening mee dat niet alle materialen even prettig zijn om mee te werken (een mooi voorbeeld hiervan is glaswol) en dat voor het aanbrengen van diverse isolatiematerialen steevast specifieke machines zijn vereist. Het huren van deze machines kost ook geld waardoor het financieel voordeel vaak net iets lager uitvalt dan je in eerste instantie zou verwachten.

De prijsopbouw van isolatiemateriaal

Het is een lastige opdracht om de prijsopbouw van isolatiemateriaal zomaar te bepalen. Dit is zo omdat de prijsopbouw eigenlijk afhankelijk is van het materiaal waar voor wordt gekozen. Globaal gezien gaat zo’n 40 procent van de kosten naar het isolatiemateriaal. Minimaal 55 procent is vereist voor het plaatsen van isolatiemateriaal. De resterende kosten gaan naar het indekken van de voorrijkosten evenals de eventuele machines waar gebruik van wordt gemaakt.

Keuzes die de kostprijs van isolatiemateriaal beïnvloeden

Verschillende factoren beïnvloeden altijd de prijs die wordt aangerekend voor isolatiemateriaal. Het prijsverschil waar je rekening mee moet houden kan aanzienlijk zijn. Dit geldt niet alleen omdat er een structureel onderscheid moet worden gemaakt tussen de isolatie op zich, maar ook tussen bijvoorbeeld de arbeidskosten die worden aangerekend. Om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet hebben we even alles in een overzicht geplaatst.

Keuze 1: Het soort isolatiemateriaal

De eerste keuze is uiteraard voor de hand liggend en gaat schuil in het soort isolatiemateriaal waarvoor je kiest. Glaswol is globaal gezien het voordeligst, maar is wel erg vervelend om te plaatsen. Veel mensen kunnen hier dan ook niet tegen waardoor ze niet het favoriete isolatiemateriaal vormen van de doe-het-zelver. Ben je op zoek naar isolatiemateriaal dat je eenvoudig in moeilijk bereikbare ruimtes kan plaatsen? In dat geval zijn EPS parels of eventueel papiervlokken een aanrader. Om een goed zicht te krijgen van de exacte kostprijs van het door jou gekozen isolatiemateriaal is het altijd een aanrader om even een (vrijblijvende) afspraak te maken bij je thuis met een specialist.

Keuze 2: De dikte van het isolatiemateriaal

Niet alleen het soort isolatiemateriaal speelt een rol. Wat verder namelijk ook te denken van de dikte waarover ze beschikt. Hoe dikker het isolatiemateriaal des te meer materiaal er daadwerkelijk nodig is. Het spreekt voor zich dat op deze manier het prijskaartje nog behoorlijk kan oplopen, maar daar staat wel tegenover dat een zo optimaal mogelijke bescherming tegen warmteverlies kan worden gerealiseerd.

Keuze 3: Eventuele extra werkzaamheden

Hou er rekening mee dat isolatiemateriaal lang niet altijd zomaar geplaatst kan worden. Een bekend voorbeeld op dit vlak is bijvoorbeeld de spouwmuur. Wanneer er in de spouw nog bouwafval is terug te vinden kan het isolatiemateriaal namelijk niet zomaar worden geplaatst. Het afval moet dan namelijk eerst uit de spouw worden verwijderd en dat gaat uiteraard gepaard met een extra kostprijs. In bepaalde situaties geldt dit bovendien ook voor het droogleggen van een kruipruimte.

Interessante bespaartips

Wil je investeren in kwalitatief isolatiemateriaal waardoor het warmteverlies bij jouw woning aanzienlijk kan worden beperkt? Ben je echter een beetje geschrokken van de gemiddelde kostprijs die daarvoor in rekening wordt gebracht? In dat geval kunnen de volgende bespaartips alvast helpen om het totale bedrag van de factuur te drukken.

  • Kies voor isolatiemateriaal met een beperkte dikte. Een eerste mogelijkheid om te besparen op de kostprijs van isolatiemateriaal is kiezen voor een beperkte dikte. Let wel op, de dikte is voor een niet onbelangrijk deel verantwoordelijk voor de inperking van het warmteverlies. Hoe dunner het isolatiemateriaal, des te meer warme lucht er dus kan ontsnappen uit de woning. Om de aankoopprijs te drukken is het wel interessant te noemen.
  • Kies voor een isolatiebedrijf uit de buurt. Onderschat de voorrijkosten niet die door een isolatiebedrijf in rekening worden gebracht. Om deze kosten zo beperkt mogelijk te kunnen houden is het altijd interessant om te kiezen voor een bedrijf bij jou uit de buurt. De gemiddelde voorrijkosten zijn gelegen tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer.
  • Kwantumkorting op isolatiemateriaal. Heb je recent opgevangen dat er nog iemand anders uit je omgeving wil investeren in (nieuw) isolatiemateriaal? In dat geval is het altijd een interessante keuze om de opdracht samen toe te kennen aan dezelfde partij. Op deze manier wordt er je namelijk veelal een kwantumkorting toegekend die kan oplopen tot een slordige 10 procent.

Besparing van 30% op jouw isolatiemateriaal realiseren?

Ben je op zoek naar een mogelijkheid om nog meer te kunnen besparen op het aanschaffen van jouw isolatiemateriaal? Wat zou je er van denken mochten we je vertellen dat je zomaar nog 30 procent (extra) kan besparen? Onmogelijk? Absoluut niet! Veel mensen kiezen er voor om in zee te gaan met de eerste, de beste partij die hun isolatiemateriaal verkoopt, maar dat is financieel niet interessant. Door een vergelijking uit te voeren tussen meerdere bedrijven zal je merken dat je een zeer mooie (extra) besparing kan realiseren.

Gerelateerd

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Geluidshinder in huis aanzienlijk verminderen

Veel mensen weten dat het huis isoleren leidt tot meer warmte in

dak isoleren

Welk bouwjaar woning bepaalt isolatiesoort

Woningisolatie is één van de belangrijkste manieren om je huis te verduurzamen.

Circulaire isolatiematerialen: isoleren is de toekomst

In Nederland wordt het door de overheid gestimuleerd om duurzame en energiebesparende