Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een loggia is een galerij of open ruimte, die vroeger door zuilen of pilaren werd gedragen. Een loggia kan ofwel in een pand zijn aangebracht als een balkon dat binnen het schuine dakvlak valt ofwel uitpandig, zoals de Loggia dei Lanzi in de Italiaanse stad Florence of de loggia van het vroegere paleis van Maria van Hongarije in het Franse Hesdin. Wanneer je geen tuin hebt en een balkon niet mogelijk is, is een loggia een perfecte uitkomst om toch van de buitenlucht te genieten. Je wil echter wel dat een loggia comfortabel warm is. Om dit te bereiken, moet er isolatie toegepast worden.

De isolatie van je loggia heeft meerdere voordelen

Voorheen werd er niet veel aandacht besteed aan het isoleren van de loggia, maar men is erachter gekomen dat een loggia vaak te warm werd in de zomermaanden. Tevens biedt isolatie bescherming voor je woning aan, beschermt het tegen geluiden van buitenaf, beschermt het tegen insecten, beschermt het tegen atmosferische verschijnselen en kun je het hele jaar gebruikmaken van de loggia. Voor kleine appartementen wordt door isolatie aan te brengen de leefruimte van de woning vergroot, waardoor je ook meubels op de loggia kan zetten. Hierdoor wordt de loggia een verlengstuk van je woonruimte.

De isolatiematerialen die gebruikt kunt worden

Bouwbedrijven bieden verscheidene isolatiematerialen aan om je loggia te isoleren. De bekendste materialen zijn Penoplex, Izolon, schuimplastic, Penofol en minerale wol.

Het stevige Penoplex

Penoplex lijkt erg op isolatieschuim en heeft als voordeel dat het materiaal een goede sterkte, een hoge weerstand tegen mechanische schade, zoals schokken, een goede thermische isolatie heeft, een goed dampscherm is en een goede brandwerendheid heeft. Het nadeel is echter dat Penoplex vrij duur is.

Het flexibele Izolon

Izolon is foliemateriaal, waardoor het warmteverlies verminderd wordt. De voordelen van Izolon zijn: het is licht van gewicht, het is makkelijk te installeren, het is elastisch, het is een milieuvriendelijk materiaal, het heeft een goede warmte- en geluidsisolatie, het heeft een hoge dampdoorlatendheid en biedt weerstand tegen chemicaliën.

Schuimplastic: goedkoop en duurzaam isoleren

Schuimplastic is een soort kunststof. De samenstelling van de materialen bepaalt de hardheid van het schuimplastic. Het isoleert warmte en geluid goed. Het biedt weerstand tegen hoge temperaturen en weegt bijna niks. Het is een goedkoop materiaal, dat eveneens duurzaam is. Als laatste is dit isolatiemateriaal gemakkelijk aan te brengen en te onderhouden.

Penofol: voor binnen- en buitengebruik geschikt

Penofol is een materiaal dat uit twee lagen bestaat, waardoor het binnen en buiten gebruikt kan worden. Het heeft een uitstekende thermische en akoestische isolatie. Het is daarnaast brandwerend, milieuvriendelijk en het heeft slechts een geringe dikte. Tevens heeft het een lage thermische geleidbaarheid. Het nadeel is echter dat het materiaal een lage mechanische sterkte heeft en het is ingewikkeld om het materiaal aan te brengen.

Minerale wol: veel voordelen, maar kans op giftige stoffen

Minerale wol is een natuurlijk en vezelachtig materiaal, wat opgedeeld kan worden in steen, glas, rots en slakkenwol. De voordelen van minerale wol zijn:

  • Het heeft een goede brandwerendheid
  • Het heeft een hoge weerstand extreme temperaturen
  • Het heeft een hoge mechanische sterkte
  • Het heeft een hoge weerstand tegen chemische middelen
  • Het stoot water goed af

Een nadeel kan zijn dat de giftige stof fenol wordt uitgezonden, dus het installeren van dit isolatiemateriaal moet gebeuren in speciale beschermingsmiddelen.

Let op de correcte wijze om je loggia te isoleren

Een loggia of een balkon moet je op de juiste manier isoleren. Je begint bij de vloer en dan ga je naar de muren en eventueel het plafond. Wanneer je een panoramische loggia kiest, dan moet je extra kosten betalen voor de isolerende beglazing opdat je een optimale thermische isolatie behoudt.

Wat kost het isoleren van een loggia?

Aangezien drie losse onderdelen, vloer, muren en plafond, geïsoleerd moeten worden, gaat er in een isolatieklus veel tijd en geld zitten. De keuze voor het isolatiemateriaal, de grootte van het te isoleren oppervlak en de arbeid kosten allemaal geld. Om toch kosten te besparen, is het raadzaam om offertes op te vragen bij meerdere bedrijven. Door deze offertes te vergelijken, kun je tientallen euro’s besparen.

Maak gebruik van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Om de verduurzaming van woningen te stimuleren heeft de Rijksoverheid een subsidie opgesteld om isolatiemaatregelen te bekostigen. Dit houdt voor een woningeigenaar in dat, wanneer hij twee of meerdere isolatiemaatregelen in zijn woning toepast, hij in aanmerking komt voor deze subsidie. De subsidie geeft je tot maximaal dertig procent van je totaalprijs terug. Je kunt van deze subsidie gebruikmaken tot eind 2020.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Meer financiële steun voor isolatiemaatregelen

Huiseigenaren willen meer financiële steun voor bij het isoleren van woningen. Dat

Juni 2021 laat weer een stijging van de isolatieprijzen zien

Het isoleren van je huis past prima bij de verduurzaming van je

dak isoleren

Welk bouwjaar woning bepaalt isolatiesoort

Woningisolatie is één van de belangrijkste manieren om je huis te verduurzamen.