Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Spouwmuurisolatie prijzenAls je een wat oudere woning koopt is je spouw meestal niet goed geïsoleerd. Het goede nieuws is dat een isolatie helemaal geen grote en kostbare onderneming hoeft te zijn. Zeker als je kiest voor een spouwmuurisolatie. Op deze pagina lees je de prijzen en handige informatie over het isoleren van je spouwmuren.

 

*Tip:

→ Isolatie kopen? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale isolatiespecialisten.

Welke woningen dienen geïsoleerd te worden?

Als de woning na 1976 is gebouwd komt jouw huis hier vrijwel zeker voor in aanmerking. Deze huizen werden namelijk met een spouw gebouwd, oftewel een holle ruimte in de muur. Deze holle ruimte was oorspronkelijk bedoelt om het huis beter te kunnen beschermen tegen vocht. Later heeft men ontdekt dat deze ruimte heel goed gebruikt kan worden om het huis op een goedkope en zeer effectieve manier te isoleren. Dit deed men door deze ruimte op te vullen met een isolatiemiddel. Als gevolg hiervan bleef de warmte in het huis beter behouden en was het huis beter beschermd tegen vocht van buitenaf. In de loop der tijd zijn de isolatiematerialen steeds beter geworden. Tegenwoordig zijn er diverse opvulmaterialen op de markt die ervoor zorgen dat jouw wooncomfort aanzienlijk verbetert en je veel minder hoeft te stoken. En het grote voordeel daarvan is natuurlijk dat je veel minder geld kwijt bent aan je energierekening. Een extra bijkomstigheid is dat je door middel van een goed geïsoleerde woning bijdraagt aan een beter milieu. Want hoe minder je stookt, hoe minder CO2 je uitstoot. Een spouwmuurisolatie is dus ook een hele duurzame keuze.

Hoe wordt een spouw geïsoleerd?

Het isoleren van een spouw neemt heel weinig tijd in beslag, meestal kan het zelfs al binnen een dag helemaal geregeld zijn. Dit komt omdat er geen verbouwing voor nodig is. Het bedrijf boort op strategische plaatsen een paar kleine gaatjes in de buitenmuur. Via deze gaatjes in de muur wordt het opvulmiddel in de spouw gespoten, net zo lang tot deze helemaal gevuld is. Voor het vullen van een spouw zijn meerdere geschikte materialen. Je kunt kiezen uit speciale Isolatiekorrels of glaswol, de meest gangbare spouwvulling. Tegenwoordig kun je echter ook voor PUR schuim kiezen. Dit is een wat duurder maar wel heel efficiënt isolatiemateriaal. Behalve vochtwerend en warmtebehoudend is dit materiaal ook heel geluidsdicht. Ideaal voor als je langs een drukke weg woont en het huis graag wat stiller wilt maken.

Rendement

Van alle mogelijke isolatievormen is de spouwmuurisolatie de goedkoopste. Dit komt omdat de procedure relatief eenvoudig is. Er hoeven enkel gaatjes te worden geboord, een verbouwing is niet nodig. Er is bovendien weinig materieel of mankracht voor nodig. En ook al zijn de kosten laag van een spouwmuurisolatie laag, het rendement is zeer hoog. Op jaarbasis kun je tot wel €200 besparen.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs?

Een spouwmuurisolatie is een relatief goedkope en toch hele efficiënte manier van isoleren. En ook voor een spouw zijn er nog meerdere opties waar je uit kunt kiezen, vooral als het gaat om opvulmateriaal. Het isolatiemateriaal is namelijk beschikbaar in meerdere prijsklassen. Je kunt dus altijd een specifiek materiaal kiezen met de eigenschappen die jouw voorkeur hebben of het beste passen bij jouw budget.

Prijsopbouw van een spouwmuurisolatie

De prijsopbouw van een spouwmuurisolatie bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. In de eerste plaats betaal je voorrijkosten, net als bij vrijwel elke andere klus die je uitbesteedt. Meestal rekent men hiervoor een prijs van ongeveer 0,19 cent per kilometer. Daarnaast moet je rekening houden met de arbeidskosten. Dit zijn de kosten van het werk. Dan zijn er nog de materiaalkosten. Onder materiaal vallen onder meer de apparaten waarmee de isolatie wordt uitgevoerd, maar ook het isolatiemateriaal. Als je een groot huis hebt, kan een bedrijf ook extra materieel inhuren zoals een steiger of een kraan. Dit om er zeker van te zijn dat de isolatie over de hele gevel goed wordt verdeeld. Als je een te isoleren oppervlak van 65 m2 hebt, moet je bij een spouwmuurisolatie uitgaan van een totaalprijs tussen €1.050 en €1.450. Omdat niet ieder type woning even groot is geven we hieronder een tabel met daarin het gemiddelde aantal vierkante meters per woningtype.

Soort woning Gemiddeld aantal m2
Vrijstaand huis 150 m2
2 onder 1 kap woning 100 m2
Rijtjeshuis 90 m2
Appartement 30 m2

Bespaartips

Een spouwmuurisolatie doe je niet omdat de omstandigheden er toe dwingen. Het is niet alsof het huis in stort zonder. Je neemt deze stap puur met het oog op de toekomst. Zodat je later minder geld hoef te verspillen en minder kosten kwijt bent aan je rekening. Maar ook om het wooncomfort te veraangenamen en de waarde van je woning omhoog te stuwen. Het is dus altijd een investering waarmee je láter kunt besparen. Gelukkig zijn er ook manieren om op deze investering zelf te kunnen besparen. De overheid moedigt energiezuinige maatregelen voor je huis aan door middel van een subsidie. Je kunt bij je gemeente informeren of je hier aanspraak op kunt maken. Als je hiervoor in aanmerking komt, kun je waarschijnlijk een deel van de kosten terugkrijgen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Vergelijk offertes

Een spouwmuurisolatie is wellicht even een investering, de kosten heb je echter al snel terugverdiend. Aan de bovenstaande bespaartips kun je al zien dat je zeker bepaalde keuzes kunt maken waarmee je de kosten van de investering zo laag mogelijk kunt houden. Door te kiezen voor een goedkoop isolatiemateriaal bijvoorbeeld. Of door een aanvraag te doen voor een subsidie. Om van maximaal voordeel te kunnen profiteren is het echter ook een goed idee om je te oriënteren op verschillende isolatiebedrijven. Er zijn er namelijk heel wat, en de prijzen die ze rekenen verschillen enorm. Als je je huiswerk goed doet kun je tot wel 40% besparen, alleen al door een goedkope uitvoerder te kiezen. Dit doe je door verschillende offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken via onze website. Je kunt dan in één oogopslag zien welk bedrijf voor jou het voordeligste is. Baseer je oordeel echter niet alleen op basis van de goedkoopste aanbieding. Je wilt natuurlijk wel waar voor je geld. Zoek daarom eens op wat er bekend is over het bedrijf van jouw voorkeur. Op internet kun je tal van recensies lezen. Je kunt ook altijd even contact opnemen met het bedrijf in kwestie en eens een paar vragen stellen. Uit de antwoorden die je krijgt, kun je vaak al heel veel opmaken. Over de klantvriendelijkheid bijvoorbeeld. Maar ook over de kennis, ervaring en expertise die ze hebben.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Wat kost de isolatie van een loggia?

Een loggia is een galerij of open ruimte, die vroeger door zuilen

De beste isolatiemethode 2021 vinden: een keuzehulp

Als u uw vloeren, muren, dak of raamkozijnen beter wilt isoleren, dan

huis isoleren

Besparen op de isolatie kosten

De crisis is begonnen. We zitten lange dagen thuis, waardoor we veel