Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen houden zich bezig met het energiezuiniger maken van hun woning middels verduurzamingsmaatregelen. Er worden zonnepanelen op daken geïnstalleerd. Er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en zonneboilers om de gasleidingen te kunnen afsluiten. Woningen worden daarnaast steeds vaker geïsoleerd: vloeren, spouwmuren, kruipruimtes, zolder en daken worden met isolatiemateriaal behandeld, waardoor warmte in huis beter wordt vastgehouden. Om dit te promoten heeft de Nederlandse overheid een subsidiepotje opgericht, waarvan je gebruik kunt maken bij twee of meer isolatiemaatregelen. Alles wordt gedaan om je huis zo eenvoudig en goedkoop mogelijk energiezuiniger te maken. Waarom stijgen de prijzen van het isolatiemateriaal anno 2021 dan zo drastisch? Op deze vraag zal deze blog een antwoord proberen te geven.

Waarom zou je kiezen voor isolatie?

Het isoleren van je woning brengt een groot aantal voordelen met zich mee:

  • Houd je energierekening laag. In een goed geïsoleerde woning kan warmte moeilijk maar ontsnappen. Hierdoor hoeft je verwarming minder hard te werken om een aangename temperatuur te bewerkstelligen, wat leidt tot een besparing in je energiekosten van wel dertig procent.
  • Mede dankzij de besparing op je energierekening is het aanbrengen van isolatie een relatief goedkope investering in de verduurzaming van je huis. Bovendien heb je isolatie snel terugverdiend, namelijk tussen de drie en zeven jaar.
  • Isolatie aanbrengen is daarnaast een korte klus. Dientengevolge heb je je huis prima geïsoleerd in vaak minder dan een dag tijd. Je hebt dus relatief weinig overlast van een isolatieklus.
  • Meer wooncomfort in huis. Niet alleen heb je een aangename temperatuur in huis, maar ook heb je geen last van vocht en tocht in je woning. Dit leidt op zijn beurt weer tot minder schimmelvorming. In de zomer zorgt isolatie juist voor meer verkoeling. Als laatste worden geluiden van buiten goed geschermd, waardoor je thuis lekker van je rust kunt genieten.
  • Isolatie in huis werkt waardeverhogend voor je woning.
  • Isolatie draagt bij aan een beter milieu, doordat je je eigen CO²-uitstoot drastisch terugbrengt.

Welke isolatiematerialen zijn er?

Of je nu kiest voor vloerisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie, de materialen die gebruikt kunnen worden zijn over het algemeen hetzelfde. Het budget wat je in gedachten hebt en de beschikbare ruimte bepaalt onder meer welk isolatiemateriaal je kunt kiezen. Over het algemeen heb je de materialen:

  • Minerale isolatie, zoals rotswol, glaswol, steenwol en cellenglas.
  • Ecologische isolatie, zoals houtwol, cellulose, schapenwol, kurk, schelpen en hennep.
  • Kunststof isolatie, zoals PUR, PIR, EPS, XPS en polyethyleen.

De isolatiematerialen krijg je eveneens in meerdere uitvoeringen. Denk hierbij aan isolatieplaten, isolatiedekens, inblaasisolatie en gespoten isolatie.

Wat kosten de isolatiematerialen anno 2021?

Zeker PIR en PUR zijn het laatste halfjaar met 35 procent in kosten toegenomen ten opzichte van het vorig jaar. In 2017 lieten deze isolatiematerialen ook al een enorme prijsstijging zien, aangezien er in Europa slechts een aantal leveranciers zijn van MDI het hoofdbestanddeel van zowel PIR als PUR. Door grootschalig onderhoud en uitvallen van een fabriek was de productie van benzeen en dientengevolge MDI al vrij schaars. Tabel 1 laat de kosten zien van de isolatiematerialen anno 2021.

Tabel 1. Kosten isolatiematerialen 2021

Isolatiemateriaal Prijs per vierkante meter in 2021
Glaswol €10
Rotswol €15
Steenwol Tussen €7 en €16
Cellenglas Tussen €20 en €25
Houtwol €14
Cellulose Tussen €14 en €20
Schapenwol Tussen €20 en €25
Kurk Tussen €20 en €40
Schelpen Tussen €25 en €30
Hennep Tussen €15 en €20
PUR Tussen €16 en €24
PIR Tussen €7 en €18
EPS €20
XPS Tussen €30 en €40
Polyethyleen Tussen €10 en €150

 

Waarom zijn isolatiematerialen duurder?

PIR en PUR worden over het algemeen het meest gebruikt in de bouw om gebouwen te isoleren. Een van de hoofdbestanddelen van dit isolatiemateriaal, MDI, is met ruim 25 procent in prijs gestegen. Een verklaring hiervoor zou zijn de aanhoudende Coronacrisis, waardoor olieraffinaderijen minder benzeen kunnen produceren. Benzeen is een kernproduct van MDI en dus PIR/PUR. Het product moet nu uit Azië en het Midden-Oosten komen, wat ook nog eens bijdraagt aan een prijsstijging omdat het materiaal van verder moet komen. De prijzen van andere isolatiematerialen worden niet negatief beïnvloed door een schaarste aan grondstoffen. Denk hierbij aan glaswol bijvoorbeeld. Producenten van isolatiemateriaal kondigden daarnaast aan dat de prijsstijging van PIR en PUR nog niet voorbij is. Er zou zeker nog rekening gehouden moeten worden met een nieuwe prijsstijging van tien tot vijftien procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Isoleren met stro: thermische en akoestische voordelen

Stro kan uitstekend dienstdoen als isolatiemateriaal en ook al wordt dit in

Wat kost de isolatie van een loggia?

Een loggia is een galerij of open ruimte, die vroeger door zuilen

Alles wat je moet weten over vlas isolatie

Je huis duurzamer maken door middel van isolatie kun je op meerdere