Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste, vlugste en eenvoudigste manieren om je woning duurzamer en energiezuiniger te maken. Deze manier van isoleren levert vele voordelen op, wanneer het isolatiemateriaal goed wordt aangebracht: je huis wordt warmer, je krijgt een lagere energierekening aan het eind van het jaar en je draagt zorg voor een beter milieu. Spouwmuurisolatie moet echter nauwkeurig aangebracht worden, want anders zal de isolatie minimaal zijn. Voor een optimaal resultaat kun je beter de volgende fouten niet maken.

Heb je wel een spouw in je gevel?

Om spouwmuurisolatie te kunnen toepassen, moet je natuurlijk wel een spouw hebben. Dit kun je gemakkelijk nagaan door te controleren of er tussen je binnen- en buitenmuur een ruimte zit, die ongeveer vier tot zes centimeter is. Ook kun je de muurdikte meten. Is deze groter dan 24 centimeter, dan heb je een spouw. Over het algemeen kun je stellen dat, wanneer je een woning hebt van voor 1920, je geen spouwmuur in je woning hebt.

Is je spouw al geïsoleerd?

Ook de mate van isolatie kun je nagaan. Is je woning tussen 1920 en 1975 gebouwd, dan is er grote kans dat je spouwmuur niet reeds geïsoleerd is. Is je huis tussen 1975 en 1991 gebouwd, dan zal je spouw deels geïsoleerd zijn. Is je woning van na 1991, dan heeft je gevel een isolatiewaarde van 2.5 of hoger en hoef je deze niet te verbeteren meer.

Fout 1: Werken met een ongecertificeerd bedrijf

Dit klinkt vrij logisch, maar toch zijn er genoeg mensen die om kosten te drukken kiezen voor een ongecertificeerd bedrijf. Dit kan goed uitpakken en je zodoende geld opleveren, maar het kan net zo goed minder goed aflopen. Kies daarom voor een isolatiebedrijf dat het keurmerk VENIN, Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland, draagt. Een isolatiebedrijf kan zich niet zomaar hierbij aansluiten en is dus getest aan de hand van strenge eisen, zoals het KOMO-procescertificaat dat je garantie geeft op de werkwijze die is gehanteerd. Ook ben je er met een gecertificeerd bedrijf van verzekerd dat er gewerkt wordt met door het KOMO goedgekeurde isolatiematerialen.

Fout 2: Zonder controle een smalle spouw isoleren

Een spouwmuur die kleiner is dan vijf centimeter is vaak lastig te isoleren; niet alle isolatiematerialen passen in de beperkte ruimte. Bij een smalle spouw wordt veelal PUR gekozen door de goede verspreiding en de hoge isolatiewaarde. Bij een smalle spouw loop je echter het risico dat er mortelbruggen of plaatselijke vernauwingen ontstaan, wanneer je geen controle van je spouw van tevoren uitvoert. Deze mortelbruggen en vernauwingen zorgen ervoor dat vochtdoorslag kan plaatsvinden.

Fout 3: Bijvullen van isolatiemateriaal in de spouw

Deels geïsoleerde spouwmuren kunnen naderhand in principe bijgevuld worden, maar er zitten wel risico’s aan verbonden. Is de aanwezige isolatie slordig geplaatst en sluit het dus niet mooi op elkaar aan, dan kun je ervoor zorgen dat er een ongewenst vochttransport plaatsvindt naar de binnenkant van je woning. Ook bij een glad oppervlak van de aanwezige isolatiematerialen kunnen problemen optreden. Er kan namelijk op termijn zetting plaatsvinden van het extra isolatiemateriaal.

Fout 4: Het laten zitten van rotzooi in de spouw

Ook het niet verwijderen van puin in je spouw kan als gevolg hebben dat er een opeenhoping in je spouw plaatsvindt, wat leidt tot vochtdoorslag en vochtschade in je woning. Wil je jouw spouwmuur isoleren, is het van belang dat je eventueel puin eerst verwijderd. Dit doe je door op regelmatige plaatsen aan de muurvoet uit het metselwerk bakstenen te halen. Nadat de spouw schoon is gemaakt, plaats je de stenen terug en kan de spouwmuur geïsoleerd worden.

Fout 5: Een ongeschikte buitenmuur laten zitten

Voor spouwmuurisolatie is het van belang dat de omringende muren nog in een goede staat verkeren. Daarom moet voorafgaand aan het isoleren een inspectie worden uitgevoerd. Hierbij wordt er gelet op:

  • Is de muur gezond? Is er niet sprake van opstijgend vocht of regendoorslag?
  • Is het voegsel in goede staat? Is er geen vorstschade? Zijn er geen stukken voegsel, die op het punt staan om uit de muur te vallen?
  • Zijn de gevelstenen vorstbestendig?
  • Is de gevelsteen dampopen?

Spouwmuurisolatie alleen is niet voldoende

Wil je echt een energiezuiniger huis, dan is spouwmuurisolatie alleen niet voldoende. Spouwmuurisolatie is slechts een tussenstap in een lange termijnplan voor het energiezuiniger maken van je woning. Voor een merkbare verbetering van de energieprestatie moet je ook de buitengevel isoleren. Denk ook aan veranderingen, zoals het laten zetten van HR-glas, kunststof kozijnen en vloerisolatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over vlas isolatie

Je huis duurzamer maken door middel van isolatie kun je op meerdere

Kosten versus besparingen van isolatie

Steeds meer Nederlanders zien het voordeel in van het isoleren van hun

De valkuilen van spouwmuurisolatie

  Tegenwoordig beginnen Nederlanders steeds meer het nut in te zien van