Heb je er enige tijd geleden voor gekozen om over te gaan tot het aanschaffen van een hoekwoning? Zou je deze nu graag willen laten isoleren? In dat geval hebben we goed nieuws voor jou! In vergelijking met een vrijstaande woning is het isoleren van een hoekwoning doorgaans altijd voordeliger, niet in het minst omdat er sowieso één gemeenschappelijke muur is. Het slechte nieuws is evenwel dat een hoekwoning isoleren meer geld kost in vergelijking met het isoleren van een rijtjeswoning. Wil je graag een concreet beeld krijgen van de verschillende isolerende werkzaamheden met betrekking tot het isoleren van een hoekwoning? Lees dan snel verder en je komt er alles over te weten op deze pagina!
Inhoudsopgave
Hoeveel kost isolatie hoekwoning?
De manier waarop een hoekwoning moet worden geïsoleerd verschilt uiteraard niet in vergelijking met een vrijstaande woning. Althans bijna niet, want het is uiteraard wel zo dat er bepaalde onderdelen, bijvoorbeeld de gemeenschappelijke muur, niet meer moeten worden geïsoleerd. Dit levert je ten opzichte van een vrijstaand huis altijd een financieel voordeel op. Verder is het vooral belangrijk om op voorhand voor jezelf uit te maken in welke mate de isolatie moet worden toegepast. Wil je echt het warmteverlies tot een absoluut minimum beperken of volstaat het om gewoon een aantrekkelijke besparing te realiseren? In ieder geval zetten wij de kostprijs van de verschillende soorten isolatie alvast even voor jou op een rijtje.
Type isolatie voor hoekwoning | Gemiddelde kostprijs |
Dakisolatie | Tussen 14 & 69 euro per vierkante meter |
Spouwmuurisolatie | Tussen 19 & 28 euro per vierkante meter |
Zoldervloerisolatie | Tussen 21 & 27 euro per vierkante meter |
Vloerisolatie | Tussen 21 & 31 euro per vierkante meter |
Kelderisolatie | Tussen 21 & 31 euro per vierkante meter |
Muurisolatie | Tussen 96 & 141 euro per vierkante meter |
De prijsopbouw van isolatie hoekwoning
Om precies te weten wat je van het kostenplaatje op vlak van isolatie hoekwoning mag verwachten is het altijd belangrijk om aandachtig te zijn voor de prijsopbouw. Deze bestaat uit drie delen. De arbeidskosten voor het isoleren van een hoekwoning zijn de grootste. Deze bedragen dan ook om en bij de 50 procent. 40 procent van de prijsopbouw gaat naar de materiaalkosten. De resterende 10 procent heeft betrekking tot de voorrijkosten van het isolatiebedrijf evenals de eventuele huur van een machine.
Keuzes die de kostprijs van isolatie hoekwoning bepalen
De prijsopbouw spreekt voor zich evenals de hierboven aangegeven prijstabel. Het is echter altijd van belang om er ook rekening mee te houden dat de kostprijs van isolatie hoekwoning eveneens voor een niet onaanzienlijk deel wordt beïnvloed door de keuzes die je zelf maakt. Het betreft hier de volgende keuzes:
Keuze 1: Het type isolatiemateriaal
Ondertussen mag het reeds duidelijk zijn hoeveel het isoleren van bepaalde onderdelen van je woning precies kost, maar er is meer. Sta bijvoorbeeld ook altijd even stil bij het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Een materiaal zoals glaswol is bijvoorbeeld met een gemiddelde kostprijs van zo’n 8,50 euro per vierkante meter heel wat voordeliger in vergelijking met PUR of EPS (respectievelijk zo’n 30 & 25 euro per vierkante meter). Wil je besparen op het prijskaartje voor het isoleren van je hoekwoning? Dan is het altijd interessant om te kiezen voor een enigszins voordeliger isolatiemateriaal.
Keuze 2: Combineren van isolatiewerken of niet?
Ben je van plan om je volledige hoekwoning onder handen te nemen en te laten isoleren? In dat geval is het altijd de moeite waard om meerdere isolatiewerken te combineren. Het maken van deze keuze zorgt er namelijk voor dat je op het einde van de rit bent verzekerd van de scherpst mogelijke kostprijs. Uiteraard gaat het totale kostenplaatje enigszins omhoog, maar daar staat wel tegenover dat de kostprijs voor het isolatiemateriaal per vierkante meter evenals de arbeidskosten zullen dalen.
Keuze 3: Ventilatieroosters voorzien of niet?
Het grondig isoleren van je hoekwoning is uiteraard altijd interessant, maar hou er rekening mee dat er in je woning ook nog steeds een goede isolatie moet worden voorzien. Het laten plaatsen van één of meerdere ventilatieroosters is dan ook altijd het overwegen meer dan waard. De kostprijs vaan ventilatierooster kan variëren van 25 tot 65 euro per stuk, afhankelijk van de grootte waarover ze beschikken.
Interessante bespaartips
Valt het kostenplaatje met betrekking tot het laten isoleren van je hoekwoning een stuk hoger uit dan je in eerste instantie had verwacht? In dat geval kunnen deze interessante bespaartips het kostenplaatje alsnog aanzienlijk drukken.
- Het aanvragen van een subsidie. Voor het isoleren van je hoekwoning kan je rekenen op verschillende subsidies. Deze subsidies kunnen zowel regionaal als landelijk zijn van karakter. Door een beroep te doen op deze verschillende subsidies zal je kunnen vaststellen dat de investering niet alleen kan worden beperkt, daarnaast wordt ook de terugverdientijd hierdoor aanzienlijk korter.
- Verlaagde BTW op arbeidskosten van 6 procent. Momenteel kan je bij isolerende werkzaamheden nog steeds genieten van een verlaagde BTW op de arbeidskosten. Deze bedraagt momenteel dan ook 6 procent in plaats van 21. Dit betekent toch een (extra) besparing van 15 procent.
- Steek zelf de handen uit de mouwen! Ben je van mening dat de verlaagde BTW van 6 procent niet voldoende is voor wat de arbeidskosten betreft en wil je nog meer besparen? In dat geval kan je er uiteraard altijd voor kiezen om zelf de handen uit de mouwen te steken! Op deze manier komen de volledige arbeidskosten te vervallen. Let wel, het isoleren van een hoekwoning is niet zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt. Weet dus waar je aan begint!
Tot 30% besparen op jouw isolatie hoekwoning
Bovenstaande bespaartips zijn natuurlijk erg interessant, maar we hebben de beste voor het laatst gehouden! Vooraleer met een bepaald isolatiebedrijf in zee te gaan is het namelijk altijd de moeite waard om eerst even meerdere offertes bij verschillende isolatiebedrijven aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Op deze manier kan er een zeer aantrekkelijke (extra) besparing worden gerealiseerd die kan oplopen tot zomaar even 30 procent! Aarzel dus niet langer en kies er vandaag nog voor om meerdere offertes voor het isoleren van je hoekwoning aan te vragen via deze website!