Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Stro kan uitstekend dienstdoen als isolatiemateriaal en ook al wordt dit in sommige andere landen al bijzonder vaak toegepast, in Nederland staat het nog in de kinderschoenen. Stro heeft een goede thermische isolatiewaarde, maar het isoleert ook geluid. Daarnaast is het duurzaam, natuurlijk, licht, gemakkelijk te verwerken, ruim op voorraad en niet duur. Het is eigenlijk vreemd dat we in Nederland niet meer gebruik maken van dit materiaal want, zoals u beneden kunt lezen, het is zelfs geschikt voor de bouw van passiefwoningen.

Stro en de opkomst van duurzame isolatiematerialen

De traditionele isolatiematerialen, zoals purschuim, EPS en XPS hebben allen als grote nadeel dat ze niet erg milieuvriendelijk zijn. De productie bestaat uit chemische processen, er komen schadelijke stoffen vrij, sommige materialen kunnen niet worden gerecycled, het zijn geen natuurlijke materialen; dit zijn slechts enkele voorbeelden van redenen waarom huidige gangbare isolatiematerialen milieuonvriendelijk zijn. En dat creëert een tegenstrijdigheid, want waarom zou u uw woning duurzamer maken met een materiaal wat juist het tegenovergestelde veroorzaakt? Er is dus een grote vraag naar goede duurzame isolatiematerialen en stro lijkt dan een bijzonder goede kandidaat.

Wanden van stro in Nebraska

Het bouwen met stro heeft zijn oorsprong in Nebraska en de oudste gebouwen die met stro werden geïsoleerd stammen uit het begin van de 20e eeuw. Deze zijn nog steeds in perfecte conditie. In Nebraska zijn de winters guur en koud, maar de zomers warm en zonnig, wat betekent dat goede isolatie daar bijzonder belangrijk is. Daarnaast is het een staat waar tornado’s en sneeuwstormen regelmatig langskomen. Woningen dienen sterk te zijn en goede isolatie is essentieel. In Nebraska gebruiken ze stro en dat is zeer succesvol gebleken. Ook in de rest van Amerika wordt stro sinds de jaren ’80 al regelmatig gebruikt als isolatiemateriaal. Net als in Europese landen om ons heen.

Hoe werkt isolatiemateriaal van stro?

Het is niet zo dat u uw strobalen van de boerderij haalt en er zo een muur mee bouwt. Het stro moet eerst enigszins verwerkt worden en dat gebeurt door ze samen te persen tot een baal met een gewicht van ongeveer 15 kilo en afmetingen van 92 bij 35 bij 46 centimeter. Deze balen worden als bouwmateriaal of als isolatiemateriaal gebruikt. Omdat stro een bijproduct is van de landbouw, is het ruim verkrijgbaar en daarom ook niet duur. Tarwe, rogge of gerst zijn de meest gebruikte gewassen voor dit doeleinde. Deze strobalen zijn 100% biologisch, erg duurzaam en tijdens de verwerking worden geen giftige stoffen de lucht in gebracht.

De isolatiewaarde van stro

Stro als isolatiemateriaal heeft een aantal belangrijke voordelen en één ervan is de isolatiewaarde. De Rc-waarde van een strobaal met een dikte van 46 centimeter, zoals hier boven omschreven, is 7 m2K/W en dat is hoog. Nieuwe ontwikkelingen op dit gebied hebben al strobalen opgeleverd die met 48 centimeter dikte een Rc-waarde kunnen halen van 10 m2K/W en dat is uitstekend geschikt voor het bouwen van een passiefhuis. Ook de akoestische isolatie (Rw 55dBA) is indrukwekkend, dus u krijgt niet alleen een warme woning, maar ook een stille woning.

Heeft stro ook nadelen?

Deze voordelen van stro als materialen spreken eigenlijk voor zich, maar er zijn ook enkele belangrijke nadelen te noemen.

  • Het grootste nadeel heeft te maken met brandveiligheid en stro is erg brandbaar. Hier moet tijdens de werkzaamheden veel aandacht aan worden besteed. Nadat de stromuur is afgewerkt, wordt deze bepleisterd en daarna is deze brandwerend.
  • Een ander nadeel is dat stro gevoelig is voor vocht. Ook hier moet tijdens de werkzaamheden rekening mee gehouden worden en ze worden daarom beschermd tegen optrekkend vocht. In Nederland wordt dan ook vaak een in-fil methode gebruikt en wordt het stro in van tevoren gemaakte droge bouwplaats aangebracht. Nadat ze bepleisterd zijn, zijn de muren volledig vochtwerend geworden.
  • Een laatste nadeel van stro is dat het erg breed is. Een baal van 48 centimeter dikte levert u muren op die een halve meter dik zijn. Dat geeft uw woning en kozijnen een knus uiterlijk, maar niet iedereen is hiervan gecharmeerd.

Andere natuurlijke en duurzame isolatiematerialen

Stro is niet het enige materiaal dat u tot uw beschikking heeft als u uw woning op een duurzame manier wilt laten isoleren. Er komen steeds meer natuurlijke opties bij en in Nederland zouden we daar veel meer gebruik van kunnen maken. Schapenwol, bijvoorbeeld, isoleert goed en is het enige materiaal dat de isolatiewaarde behoudt als het nat wordt. Andere voorbeelden zijn katoen, vlaswol, houtsnippers, hennepwol, zeewier en schelpen. Als u een energiezuinige woning wilt laten bouwen of uw huidige woning beter wilt laten isoleren, denk dan eerst aan deze materialen. Het is niet meer dan gepast dat u uw huis verduurzaamt met een materiaal dat ook duurzaam is. Toekomstige generaties hebben dan geen last van de materialen die u heeft besloten bij uw bouwproject te laten gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Wat betekent BENG als je het hebt over energieprestatie?

Voor alle nieuwbouw geldt dat vanaf 2021 alle vergunningaanvragen moeten voldoen aan

De valkuilen van spouwmuurisolatie

  Tegenwoordig beginnen Nederlanders steeds meer het nut in te zien van

Meer financiële steun voor isolatiemaatregelen

Huiseigenaren willen meer financiële steun voor bij het isoleren van woningen. Dat