Heb je er voor gekozen om een huis met een plat dak te kopen? Is dit dak nog niet geïsoleerd of ben je misschien bezig met het zelf bouwen van een woning met een plat dak? In beide gevallen zal je deze graag willen laten isoleren. Het is immers algemeen bekend dat het merendeel van de warme lucht ontsnapt via het dak. Dit kan er voor zorgen dat je op het einde van het jaar wordt geconfronteerd met een aanzienlijk kostenplaatje en daar zit uiteraard niemand op te wachten. Wil jij ook jouw plat dak isoleren, maar ben je op zoek naar gedetailleerde informatie over de mogelijkheden evenals de kostprijs? Ontdek dan snel de informatie met betrekking tot het isoleren van een plat dak op deze pagina!
Inhoudsopgave
Hoeveel kost isolatie plat dak?
Ben je eigenaar van een oudere woning waarbij het plat dak nog niet is geïsoleerd? In dat geval zal je er graag voor willen kiezen om dit alsnog te doen. Het is namelijk algemeen bekend dat het overgrote merendeel van het warmteverlies wordt gerealiseerd door een gebrekkige of ontbrekende dakisolatie. Dit valt gelukkig vrij eenvoudig op te lossen. Het isoleren van een plat dak kan op twee verschillende manieren gebeuren, namelijk:
- Door het aanbrengen van isolatie onder de dakbedekking. Bij deze isolatiemethode kan je rekenen op de hoogst mogelijke isolatiewaarde. Deze methode wordt niet zelden toegepast op het ogenblik dat de oude dakbedekking moet worden vervangen. De dakbedekking moet dan immers toch worden verwijderd waardoor het plaatsen van de isolatie slechts een bijkomstig kwaad is.
- Door het plaatsen van isolatie op de dakbedekking. Wanneer je er nog maar recent voor hebt gekozen om de dakbedekking van je plat dak te vernieuwen spreekt het voor zich dat je er niet om zal staan springen om deze er terug af te halen voor het plaatsen van isolatie. Dat hoeft gelukkig ook niet. Je kan er namelijk eveneens voor kiezen om isolatiemateriaal aan te brengen bovenop de dakbedekking. Het betreft hier dan waterdichte platen. Het spreekt evenwel voor zich dat er moet worden voorkomen dat de platen wegvliegen door een mogelijks stevige wind. Om dit te voorkomen wordt er gebruik gemaakt van een laag grind of van tegels.
Bovenstaande is natuurlijk allemaal leuk en aardig om te weten, maar hoeveel kost het isoleren van een plat dak nu precies? We hebben de gemiddelde kostprijs voor jou uitgezocht en opgenomen in de onderstaande prijstabel.
Type isolatie | Gemiddelde kostprijs |
Isolatie plat dak (50 vierkante meter) | Gemiddeld tussen 55 & 75 euro per vierkante meter |
De prijsopbouw van isolatie plat dak
Het isoleren van een dak moet uiterst nauwkeurig gebeuren. Is dat niet het geval, dan loop je namelijk het risico dat er alsnog warmteverlies ontstaat waardoor je investering haar doel mist. Het feit dat het isoleren van een (plat) dak vrij arbeidsintensief werk is zorgt er evenwel voor dat de arbeidskosten niet onaanzienlijk zijn. Ze maken dan ook voor 50 procent deel uit van het totale kostenplaatje. Het isolatiemateriaal neemt 45 procent in beslag en de overgebleven 5 procent gaat naar de voorrijkosten die het isolatiebedrijf in rekening brengt.
Keuzes die de kostprijs van isolatie plat dak beïnvloeden
Meerdere keuzes hebben een invloed op de prijs die voor het isoleren van een plat dak in rekening wordt gebracht. Door rekening te houden met deze verschillende keuzes kan het totale kostenplaatje dan ook aanzienlijk worden ingeperkt. We hebben de belangrijkste alvast even voor jou op een rijtje gezet.
Keuze 1: Het soort isolatiemateriaal
Voor het isoleren van een plat dak kan er, afhankelijk van de gekozen methode gebruik worden gemaakt van meerdere isolatiematerialen. Wanneer je een zo laag mogelijk prijskaartje van doorslaggevend belang vindt is het altijd interessant om te kiezen voor glaswol. Op deze manier beschik je voor amper 8,50 euro per vierkante meter over zeer degelijke isolatie die je mogelijks ook nog eens helemaal zelf kan plaatsen. Andere mogelijkheden op vlak van isolatiematerialen voor een plat dak zijn bijvoorbeeld EPS en PIR. De kosten waar je bij deze verschillende isolatiematerialen rekening mee dient te houden zijn:
Soort isolatiemateriaal | Gemiddelde kostprijs |
EPS isolatie | Gemiddeld zo’n 21 euro per vierkante meter |
PIR isolatie | Gemiddeld zo’n 26 euro per vierkante meter |
Glaswol isolatie | Gemiddeld zo’n 8,50 euro per vierkante meter |
Keuze 2: Zoldervloer isoleren als alternatief
Wist je dat het lang niet altijd noodzakelijk is om het plat dak van je woning te isoleren? Je kan er in bepaalde omstandigheden dan ook voor kiezen om gewoon de zoldervloer van een laag isolatie te voorzien. Dit is in het bijzonder het geval op het ogenblik dat de zolder die zich onder het dak bevindt niet wordt gebruikt, tenzij als opslagruimte. Het isoleren van een zoldervloer is niet alleen vrij eenvoudig, bovendien is het veel voordeliger in vergelijking met het toepassen van isolatie in een plat dak en isoleert het uitstekend.
Interessante bespaartips
Wil je jouw plat dak grondig laten isoleren, maar heb je eerder een beperkt budget voor handen? Wil je daarom graag kunnen besparen op het investeringsbedrag? Geen probleem, de onderstaande, interessante bespaartips kunnen je daar ongetwijfeld bij helpen!
- Help de vakman een handje. Het volledige zelf isoleren van een plat dak is niet voor iedereen weggelegd. Dat hoeft ook niet. De vakman een handje helpen kan er namelijk reeds voor zorgen dat hij heel wat tijd kan uitsparen en dat voel je in de eindafrekening.
- Het aanvragen van subsidies. Voor het isoleren van je woning en zeker wanneer het gaat over je dak kan je subsidies opleveren. Deze subsidies kunnen er voor zorgen dat de investering die je moet draaglijker wordt en bovendien wordt de terugverdientijd op die manier verder ingekort.
Ook jij kan tot 30% besparen op jouw isolatie plat dak!
Bovenstaande heeft reeds duidelijk gemaakt dat het op verschillende manieren mogelijk is om te besparen op de kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het laten isoleren van een plat dak. De belangrijkste tip moet echter nog komen. Wist je namelijk dat je naast bovenstaande bespaartips zomaar even nog 30 procent (extra) kan besparen? Hoe? Door het vergelijken van offertes bij isolatiebedrijven. Zo haal je er de voordeligste offerte meteen zonder probleem tussenuit en wordt jouw investering in dakisolatie op financieel vlak nog interessanter!