Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
huis isoleren

De crisis is begonnen. We zitten lange dagen thuis, waardoor we veel reistijd besparen. Hoog tijd dus om ons huis weer in goede staat te brengen. Een goede staat van het huis zorgt er niet alleen voor dat de waarde van de woning omhooggaat, maar ook dat we ons gedurende de jaren veel geld kunnen gaan besparen. In de winter verliezen we bijvoorbeeld veel warmte, doordat de isolatie niet altijd optimaal is. Het resultaat: hoge kosten, die we onszelf niet kunnen permitteren. Je kunt dit eenvoudig oplossen door isolatie. Doordat er zoveel verschillende methoden zijn, zijn er ook veel isolatieprijzen terug te vinden. Je moet daarom altijd op zoek gaan naar de meest efficiënte manier van isoleren, welke geheel aan jouw budget aangepast is. Ontdek daarom snel wat er mogelijk is.

Isolatieprijzen afhankelijk van de locatie

De isolatieprijzen verschillen per methode. Je moet daarom goed gaan kijken met welke methode je beste uit bent en hoeveel je per vierkante meter gaat betalen. Je kunt daarom soms beter delen zelf uitvoeren, maar ook uit laten voeren door een lokale ondernemer. Maar eerst de verschillende plaatsen waarop de isolatie uitgevoerd kan worden:

  • Daken
  • Vloeren
  • Spouwmuren
  • Gevels
  • Ramen

De materialen meenemen in jouw keuze

De isolatieprijzen verschillen per gedeelte van de woning die je wilt gaan aanpakken. Samen met een lokale ondernemer kun je daarom gaan kijken wat de uiteindelijke kosten gaan zijn. Dakisolatie is over het algemeen duurder. Hiervoor wordt namelijk een groot oppervlakte gebruikt en kan op meerdere manieren uitgevoerd worden. Daarbij wordt er voornamelijk gekeken naar de verschillende isolatiematerialen. De materialen kun je apart aanschaffen om er zelf mee aan de slag te kunnen gaan. Je hoeft namelijk niet altijd een bedrijf in te schakelen om de werkzaamheden uit te voeren. Hiermee kun je jezelf al snel veel kosten besparen. Een groot deel van de totaalkosten wordt namelijk ook bepaald door de arbeidskosten. Uiteindelijk bespaar je hier enkele honderden euro’s mee per keer.

Gemiddelde prijs per vierkante meter

De isolatieprijzen worden altijd per vierkante meter aangeduid per materiaal dat je nodig hebt. Deze prijzen ben je in ieder geval altijd kwijt, ongeacht of je zelf de werkzaamheden uitvoert of een professional inschakelt. Onderstaande tabel geeft jou daarom een eerste inzicht, zodat je kunt gaan rekenen.

Isolatiemateriaal Gemiddelde prijs per m2
Steenwol 4,47 euro
PIR 11,77 euro
XPS 9,53 euro
EPS 5,02 euro
Glaswol 1,75 euro
Minerale wol 3,57 euro

Rekening houden met vocht in de kruipruimte

Zoals je kunt zien is het isoleren met glaswol de meest goedkope oplossing. De isolatieprijzen liggen per vierkante meter namelijk op minder dan 2 euro. Daarbij is glaswol niet overal bij toe te passen. Zo moet je bij vloerisolatie opletten op welke plaats het moet komen, zodat vocht geen rol kan gaan spelen. Soms kun je beter voor PIR gaan. Het isoleren van een vloer gaat hierdoor tussen de 5 en 30 euro per vierkante meter kosten. Houd daarom altijd rekening met het vocht in de kruipruimte, zodat deze buiten gehouden kan worden en er geen schimmelvorming of het aantasten van meubelstukken plaats kan vinden.

Hoge kosten bij dakisolatie

Bij dakisolatie worden de isolatieprijzen niet alleen beïnvloed door de materialen die je kiest, maar ook het soort dak en de manier waarop het bevestigd wordt. Een puntdak brengt automatisch andere kosten met zich mee dan bijvoorbeeld een plat dak. Ook heb je andere kosten wanneer je vanuit de binnenzijde gaat isoleren dan bij bijvoorbeeld de buitenzijde. Bij de binnenzijde wordt meestal gekozen voor glaswol of steenwol. Dit brengt kosten tussen de 6 en 15 euro per vierkante meter met zich mee. Voor alleen een dak van 100 vierkante meter heb je dus al tussen de 1000 en 2500 euro aan isolatiematerialen nodig inclusief de afwerkingslagen. In combinatie met een bouwbedrijf kan het daarom oplopen tot veel meer. Bij een plat dak zijn de kosten tussen de 1500 en 3500 euro.

De voordelen van isoleren

Naast de isolatieprijzen moet je ook bekijken wat de voordelen van isoleren kunnen zijn. Zo heb je een aantal voordelen waarvan je direct kunt gaan genieten:

  • Veel comfort
  • Minder warmteverlies
  • Profiteren van subsidies
  • Een terugverdientijd

Je gaat merken dat jouw huis warmer blijft. Je hoeft de verwarming minder hard aan te zetten om een aangename temperatuur te verkrijgen. Daarbij heb je direct minder warmteverlies. Je gaat hierdoor veel kosten besparen op jouw energie. Hierdoor verdien je jouw investering weer terug aan de hand van jouw energierekening.

Vind de beste isolatiematerialen

Steun jouw lokale ondernemers door de werkzaamheden uit te laten voeren en ontdek welke kosten hiervoor in rekening worden gebracht. Vraag daarom de isolatieprijzen op voor jouw woning en begin met het maken van een vergelijking. De vergelijking van de offertes kan ervoor zorgen dat je altijd goedkoop uit bent en kunt zien of het uit handen geven van de werkzaamheden binnen jouw budget past. De prijsopgaven kunnen te allen tijde aan jouw wensen aangepast worden, waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Hoe sneller je alles voor jezelf op een rijtje hebt, hoe sneller je de werkzaamheden uit kunt gaan voeren en kunt gaan genieten. De energiebesparing die je ermee kunt doen weegt zwaarder dan de investering die je moet maken om het voor elkaar te kunnen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Isoleren met stro: thermische en akoestische voordelen

Stro kan uitstekend dienstdoen als isolatiemateriaal en ook al wordt dit in

De 5 grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste, vlugste en eenvoudigste manieren om je

dak isoleren

Welk bouwjaar woning bepaalt isolatiesoort

Woningisolatie is één van de belangrijkste manieren om je huis te verduurzamen.