Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Veel mensen weten dat het huis isoleren leidt tot meer warmte in de winters en meer koelte in de zomers. Door meer warmte in de winter hoef je minder in huis te stoken. Hierdoor bespaar je flink op je energierekening en je draagt je steentje bij aan het milieu. Immers, minder aardgasverbranding houdt ook meteen minder CO² in in de atmosfeer. Het isoleren van je huis is dus een duurzame maatregel. Dit is echter niet het enige wat isolatiemateriaal kan bewerkstelligen. Je kunt hiermee ook je huis akoestisch isoleren.

Akoestische isolatie

Door je huis akoestisch te isoleren, kun je geluidshinder van binnen en buiten tegen gaan. Denk bijvoorbeeld aan stampende voetstappen van binnen en langsrijdende auto´s van buiten. De bouwconstructie van je huis en de oorzaak van het lawaai bepalen welk isolatiemateriaal je moet gebruiken en met welke techniek je dit materiaal zal moeten gaan toepassen.

Twee soorten isolatie

Akoestisch isoleren kun je met twee soorten isolatiemateriaal. Je hebt geluidsisolerende materialen. Dit type materiaal houdt geluidshinder van buitenaf tegen en ze verminderen de geluiden van geluidsoverdracht tussen verschillende ruimtes. Bovendien heb je geluidsabsorberende materialen, die de akoestiek in een ruimte verbeteren.

Isolatie geluiden van buiten

Wanneer je geluidshinder ondervindt van buiten of van lawaai uit aanpalende ruimtes, dan is er sprake van luchtgeluid respectievelijk contactgeluid. Luchtgeluid kun je niet hetzelfde aanpakken als contactgeluid. Daarom is het raadzaam om te achterhalen wat de oorzaak is van je geluidsoverlast.

Luchtgeluid

Luchtgeluid bestaat, wanneer de bron van het geluid ontstaat in vrije lucht. De geluidstrillingen die ontstaan, worden in de omgeving verspreid en slechts gedeeltelijk geabsorbeerd door omliggende materialen. Denk bijvoorbeeld aan zaken als spelende kinderen en televisies. Luchtgeluid kun je eenvoudig verhelpen met isolatie. Je isoleert de aanpalende muur of het plafond. Een voorzetwand is hierbij een prima optie of je verlaagt je plafond met isolatie.

Contactgeluid

Contactgeluid ontstaat, doordat de bron van het geluid meteen in contact staat met vloer, plafond of muren. Geluiden kunnen zich zo eenvoudigweg verplaatsen middels trillingen, die van de bron van het geluid afgegeven worden aan vloer, muur of plafond. Denk aan zaken als voetstappen of schuivende stoelpoten. Contactgeluiden zijn niet zo simpel te isoleren, omdat dit geluid zich verspreidt door trillingen in de constructie. Om het geluid te kunnen verminderen, moet je een isolatieschil maken van vloer tot plafond. Dit is meestal onhaalbaar, waardoor veel mensen ervoor kiezen om enkel de meest aanpalende muur, vloer of plafond te isoleren.

Vakman vereist

Ook bij akoestische isolatie is het van belang dat een vakman de isolatieklus uitvoert, opdat je ervan verzekerd bent dat je isolatieklus ook zijn vruchten afwerpt. Een professioneel isolatiebedrijf zorgt ervoor dat het juiste materiaal uitgekozen wordt voor jouw situatie en zal ook zorgen voor een akoestische demping van de constructie dat je isolatiemateriaal vasthoudt. Op die manier worden er naderhand geen trillingen via deze constructie doorgegeven. Vraag bij vakmannen meerdere offertes op en vergelijk ze onderling voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Geluidisolatie in je muur

Je kunt geluidsisolatie op meerdere manieren in je huis verwerken. Ten eerste kun je het isolatiemateriaal in je muur laten verwerken. Deze methode houdt zowel geluiden van binnen als buiten tegen. Het plaatsen van een voorzetwand is de meest gebruikte manier. Bij deze manier wordt een frame voor je muur geplaatst, waarin het isolatiemateriaal aangebracht wordt. Hierna wordt het geheel afgewerkt met gipsplaten.

Geluidsisolatie in je vloer

Het akoestisch isoleren van je vloer is vooral om contactgeluiden tegen te gaan. Het kan echter ook in geringe mate luchtgeluid voorkomen. Bij vloerisolatie wordt polyethyleen vaak gebruikt voor de massievere vloeren. Bij een houten vloer kan de ruimte onder vloer afgewerkt worden met zachtere isolatiematerialen. Denk hierbij aan minerale wollen. Een  andere mogelijkheid is het creëren van een zwevende vloer. Dit is een tweede vloer bestaande uit een geluidsabsorberende laag, die zich bevindt tussen de draagstructuur van de vloer en de chape.

Geluidsisolatie via je plafond

Vooral in appartementen is geluidsisolatie via je plafond een echte aanrader, aangezien je moeilijk de vloer van je bovenburen kunt laten isoleren. Hierbij wordt vaker gebruik gemaakt van een verlaagd plafond. Middels een houten of metalen frame wordt er een nieuwe afwerkingslaag bestaande uit bijvoorbeeld gips aan het bestaande plafond bevestigd. Tussen het frame en het tweede plafond wordt de akoestische isolatie geplaatst. Glaswol is hierbij het meest gebruikte materiaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Wat betekent BENG als je het hebt over energieprestatie?

Voor alle nieuwbouw geldt dat vanaf 2021 alle vergunningaanvragen moeten voldoen aan

Geluidshinder in huis aanzienlijk verminderen

Veel mensen weten dat het huis isoleren leidt tot meer warmte in

Alles wat je moet weten over vlas isolatie

Je huis duurzamer maken door middel van isolatie kun je op meerdere