Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds vaker kiezen mensen er voor om in hun woning gebruik te maken van natuurlijke isolatie. Dergelijke isolatie hoeft op vlak van isolatiewaarde niet onder te doen voor de klassieke materialen terwijl ze over een extra groen kantje beschikt. Ondanks de toenemende populariteit van natuurlijke isolatie moet het gezegd dat veel mensen zich nog niet helemaal bewust zijn van de verschillende mogelijkheden die op dit vlak bestaan. Wil jij ook graag gebruikmaken van natuurlijke isolatie, maar zou je eerst graag een concreet beeld willen hebben van de verschillende opties die op de markt terug te vinden zijn? Wij hebben ze voor jou in een zeer gedetailleerd overzicht geplaatst!

*Tip:

→ Benieuwd naar de exacte prijs? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale isolatiebedrijven.

Schapenwol

Het eerste natuurlijke isolatiemateriaal is schapenwol. Deze is gemaakt van hoogwaardige, dierlijke vezel keratine. In principe kunnen we gerust stellen dat schapenwol één van de meest ecologische isolatiematerialen is die er op de markt zijn terug te vinden. De wol kan eenvoudig worden verkregen en groeit bovendien met een minimum aan energie terug. Ook de eigenschappen waar schapenwol als isolatiemateriaal over beschikt zijn op z’n minst indrukwekkend te noemen. Zo is dit isolatiemateriaal uitstekend bestand tegen schimmels en vocht en heeft ze tevens een prima, brandwerende functie.

Hennep

Misschien wel één van de meest opvallende, natuurlijke isolatiematerialen is hennep. Dit isolatiemateriaal kan niet alleen worden gebruikt voor het isoleren van daken, maar ook muren en vloeren kunnen er mee worden geïsoleerd. Bovendien bevat hennep geen schadelijke stoffen omdat er tijdens de productie er van geen bestrijdingsmiddelen worden toegepast. Hennep is als natuurlijk isolatiemateriaal verder ook nog eens van nature resistent tegen insecten en schimmels. Daarnaast beschikt ze over een hoge isolatiewaarde waardoor je het maximale uit je investering kan halen.

Vlas

Vlas is misschien wel één van de bekendste, natuurlijke isolatiematerialen die er op de markt zijn terug te vinden. Het betreft hier een materiaal die niet uitsluitend over thermische, maar tevens ook over akoestische isolerende eigenschappen beschikt. Het betreft bovendien een isolatiemateriaal waarmee je verschillende onderdelen van je huis kan isoleren. Pas ze dan ook gerust toe in daken en wanden, maar ook in plafonds en vloeren. Afgaande op de bevindingen van de Nederlandse NIBE kan niet anders worden gedaan dan worden vastgesteld dat dit isolatiemateriaal vanuit het oogpunt van het milieu en de gezondheid één van de interessantste is die er op de markt zijn terug te vinden.

Gerecycleerd katoen

Wist je dat er isolatiemateriaal op de markt is terug te vinden welke is gemaakt van gerecycleerde, tweedehandse kleding? Het betreft hier gerecycleerd katoen. Van dit isolatiemateriaal is bekend dat ze over een sterke, vochtregulerende werking beschikt. Vezels van katoen hebben als één van de belangrijkste eigenschappen de mogelijkheid om warmte op te slaan. Ze doen dit veel beter in vergelijking met minerale vezels die worden toegepast in glas- of steenwol. We kunnen dan ook gerust stellen dat gebruikmaken van gerecycleerd katoen als isolatiemateriaal interessanter is in vergelijking met diverse klassieke isolatiematerialen die op de markt zijn terug te vinden.

Houtvezels

Hout is een rasecht, natuurlijk materiaal. Natuurlijker dan hout is dan ook eigenlijk haast onmogelijk. Houtvezels vormen dan ook een natuurlijk isolatiemateriaal welke zowel kan worden toegepast als thermische als akoestische isolatie. Dit is mogelijk in niet alleen daken, maar ook in muren. Houtvezel wordt vervaardigd uit de resten van hout waarna ze worden gebonden met harsen die afkomstig zijn van het hout zelf. Het betreft geen echt voordelig isolatiemateriaal, maar vanuit het oogpunt van het milieu is het er wel één die een absolute meerwaarde voor je huis weet te creëren.

Cellulose of papiervlokken

Isolatie van katoen wordt gemaakt van gerecycleerde kleding en cellulose wordt verkregen door het recycleren van papier. Het gerecycleerde papier wordt vermalen met diverse brandwerende zouten waardoor het over degelijke, brandwerende eigenschappen komt te beschikken. Alleen op deze manier kan gerecycleerd papier echt op een veilige en verantwoorde manier worden gebruikt voor het isoleren van je woning. Cellulose is een duurzaam, goedkoop en bovendien vrij goed isolerend materiaal, maar helaas is ze minder goed bestand tegen vocht. Het toepassen van dit isolatiemateriaal in vochtige ruimtes of omstandigheden is dan ook niet echt aan te raden.

Thermokussens of Tonzon

Heb je al ooit gehoord van Tonzon? Het betreft hier een techniek om te isoleren die gebruik maakt van diverse, isolerende lagen. Tonzon weet dan ook als geen ander uitstekende, isolerende eigenschappen te combineren met de laagst mogelijke belasting voor het milieu die je, je kan indenken. Een extra voordeel met betrekking tot dit isolatiemateriaal is terug te vinden in het feit dat ze over een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding beschikt. Tonzon mag dan in de basis geen echt natuurlijk isolatiemateriaal zijn, omdat ze over uitstekende milieu gerelateerde eigenschappen beschikt vinden we ze toch in dit rijtje thuishoren.

Kurk

Verschillende isolatiematerialen gaan reeds een zeer lange tijd mee. Kurk is daar ongetwijfeld één van. Het betreft hier een natuurlijk isolatiemateriaal met kurkschors als basis. Meer dan waarschijnlijk is dit zelfs zomaar één van de oudste isolatiematerialen die de mens kent. Bovendien is van dit materiaal bekend dat ze niet alleen over prima thermische, maar ook over uitstekende akoestische isolerende eigenschappen beschikt waardoor je eigenlijk beschikt over een twee in één materiaal. De geëxpandeerde isolatieplaten die door het gebruik van kurk ontstaan kunnen worden gebruikt voor het isoleren van de spouwmuur, maar kunnen eveneens perfect worden toegepast als dakisolatie.

Leem en stro

Leem is een bijzonder materiaal die bestaat uit drie verschillende, natuurlijke stoffen. Het gaat hierbij om een combinatie van zand, klei en stro. Op deze manier ontstaat uiteraard een honderd procent natuurlijkvriendelijk materiaal waarbij geen sprake is van chemische toevoegingen. Leem biedt bovendien in tal van uiteenlopende, complexe situaties alsnog de mogelijkheid om een degelijke isolatie te realiseren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het isoleren van een natuurstenen muur aan de binnenzijde van de woning. Door gebruik te maken van leem kan je deze moeiteloos isoleren en dat zonder dat er moet worden ingeboet op vlak van natuurlijke eigenschappen. Dit zorgt er voor dat leem en stro een werkelijk uitstekend en bovendien zeer veelzijdig isolatiemateriaal vormen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Geluidshinder in huis aanzienlijk verminderen

Veel mensen weten dat het huis isoleren leidt tot meer warmte in

Circulaire isolatiematerialen: isoleren is de toekomst

In Nederland wordt het door de overheid gestimuleerd om duurzame en energiebesparende

De beste isolatiemethode 2021 vinden: een keuzehulp

Als u uw vloeren, muren, dak of raamkozijnen beter wilt isoleren, dan