Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

 

Tegenwoordig beginnen Nederlanders steeds meer het nut in te zien van spouwmuurisolatie en kiezen hier dan ook bewust voor. Je verdient je investering vrij snel terug, je wooncomfort stijgt en je muren zijn duurzamer. Maar wat zijn de zaken waar je rekening mee moet houden en wat zijn de meest voorkomende fouten die er worden gemaakt bij spouwmuurisolatie? Lees hieronder verder om het allemaal te weten.

Wat is spouwmuurisolatie?

Als je je woning gaat verduurzamen, dan behoort het isoleren van je huis daar ook bij. De warmte die binnen in je huis is die gaat zonder isolatie heel snel weer via de vloer, het dak en de ramen naar buiten. Spouwmuurisolatie is simpelweg het isoleren van je muren middels een spouw. De spouw wordt tussen je binnenmuur en je buitenmuur aangebracht en is ongeveer 10 centimeter groot. Dankzij de spouw gaat de warmte binnen in je woning minder snel via de muren weer naar buiten waardoor je woning langer warm blijft gedurende de koude wintermaanden. Ook tijdens de zomermaanden blijft de koele lucht wat langer binnenshuis middels spouwmuurisolatie.

Bekijk ook:

Voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie brengt veel verschillende voordelen met zich mee. Denk zo niet alleen aan de hoge besparingen en het wooncomfort maar nog veel meer. Hieronder tref je de meest belangrijke voordelen van spouwmuurisolatie?

  • Je wooncomfort gaat omhoog door spouwmuurisolatie. De warmte blijft lager binnen waardoor de temperatuur binnenshuis prettig en constant blijft in alle ruimtes van je woning.
  • Je kunt geld verdienen met spouwmuurisolatie door het financiële voordeel dat je kunt behalen. Je bespaart aanzienlijk en dankzij de korte terugverdientijd is je investering zeker de moeite waard. Na het verstrijken van de terugverdientijd kan je profiteren van de jaarlijkse besparing.
  • Spouwmuurisolatie bevordert de gezondheid van de bewoners van het huis. Zaken zoals condensatie, vocht, schimmel, tocht en dergelijke kunnen zich in dergelijk klimaat niet ontwikkelen waardoor je gezondheid en die van de andere bewoners van het huis gewaarborgt wordt.
  • Spouwmuurisolatie is milieuvriendelijk. Je gebruikt veel minder gas, waardoor je ook minder CO2 de lucht instoot.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Wat de kosten zijn voor spouwmuurisolatie hangt voornamelijk af van het soort woning. De kosten kunnen ook worden bepaald aan de hand van het gekozen material.

Kosten op basis van soort woning

De kosten van spouwmuurisolatie kunnen worden bepaald aan de hand van het soort woning. Hieronder kan je nagaan wat de gemiddelde kosten zijn voor het aanschaffen en de plaatsing van spouwmuurisolatie.

Soort woning Kosten aanschaf Kosten inclusief plaatsing
Vrijstaand €1.800 €2.150
2 onder 1 kap €1.200 €1.450
Hoekwoning €1.000 €1.250
Rijtjeshuis €700 €850
Appartement €300 €350

Kosten op basis van soort materiaal

Ook op basis van het soort materiaal is het mogelijk om na te gaan wat de gemiddelde kosten zijn per vierkante meter voor spouwmuurisolatie. Hieronder tref je het gemiddeld kostenplaatje:

Soort materiaal Kosten per m2
EPS Parels €20 – €25
Glaswol €20 – €25
PUR Schuim €25 – €30

De valkuilen van spouwmuurisolatie

Tijdens het aanschaffen van spouwmuurisolatie kan er van alles misgaan. Hieronder tref je de meest voorkomende valkuilen van spouwmuurisolatie zodat je rekening kunt houden met de zaken die verkeerd kunnen gaan.

Niet eerst offertes vergelijken

Door eerst verschillende offertes aan te vragen en deze vervolgens met elkaar te vergelijken kan je zelf een specialist uitkiezen die het beste bij je past.

Een landelijke specialist inhuren

Een landelijke specialist gaat hoge kilometerkosten in rekening brengen om naar je woning te komen voor de installatie. Door een lokale specialist in te huren bespaar je aanzienlijk op de kosten. Gemiddeld betaal je €0,50 tot €1 per kilometer.

Een vervuilde spouw isoleren

Het is van groot belang om eerst grondig onderzoek te doen over de staat van je spouw voordat je overgaat tot isoleren. De spouw dient namelijk schoon te zijn. Is de spouw vervuild? Dan kan het aanbrengen van isolatie problemen opleveren.

Niet denken aan de ventilatie

Heb je een kruipruimte onder je woning? Dan wordt de spouwmuur op deze manier geventileerd. Denk dus ook aan het isoleren van de kruipruimte om problemen zoals schimmel, vocht en tocht te voorkomen.

Een verkeerde muur isoleren

Niet alle muren zijn geschikt voor isolatie. Indien je een muur isoleert die hier niet voor geschikt is, dan kan dit nare gevolgen hebben zoals openbarsten en andere schade. Zorg ervoor dat de muur altijd adem kan halen en ga na welke muren niet kunnen worden geïsoleerd.

De dakgoten en het dak niet controleren

Ook je dak en dakgoten dienen schoon te zijn zodat de isolatie nut heeft. Laat je je dak en dakgoten niet controleren en eventueel repareren? Dan kan dit gevolgen zoals lekkende dagen of geblokkeerde dakgoten als gevolg hebben.

Het verkeerde materiaal kiezen

Je hebt keuze uit verschillende materiaalsoorten als het om spouwmuurisolatie gaat waarbij elke situatie een andere materiaalsoort vergt.

Geen subsidie aanvragen

Je kunt nagaan bij de gemeente in hoeverre je een subsidie aan kunt vragen voor spouwmuurisolatie om de kosten te verlichten. Ook de lage btw-regeling is ee populaire manier om de kosten omlaag te halen.

Niet goed voorbereiden

Een goede voorbereiding is van grootbelang. Er moet gekeken worden naar zaken zoals de staat van de spouw, de dikte en de voegen, je budget en het materiaalsoort.

Het investeren in spouwmuurisolatie is zeker de moeite waard, voornamelijk dankzij de hoge besparingen waar je jarenlang van kunt genieten door de korte terugverdientijd. Daarnaast geniet je hele huishouden van de verhoogde mate van wooncomfort vanwege de constante temperatuur binnen in je woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Juni 2021 laat weer een stijging van de isolatieprijzen zien

Het isoleren van je huis past prima bij de verduurzaming van je

Kan ik gemakkelijk zelf isoleren?

Bepaalde isolatiesoorten zijn prima zelf aan te brengen, terwijl je voor andere

De beste isolatiemethode 2021 vinden: een keuzehulp

Als u uw vloeren, muren, dak of raamkozijnen beter wilt isoleren, dan