Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
dak isoleren

Woningisolatie is één van de belangrijkste manieren om je huis te verduurzamen. Dankzij isolatie bespaar je niet alleen op de energierekening, maar je wooncomfort gaat omhoog, je bent milieuvriendelijk bezig en de waarde van je woning stijgt. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende manieren waarop je je woning kunt isoleren. Maar welke isolatiesoort is het meest geschikt voor mijn woning? Lees hieronder verder om er meer over te weten.

Een woning isoleren

Het isoleren van een woning kan simpelweg worden omschreven als het zorgen voor een aangename temperatuur binnen in de woning. Door een woning te isoleren blijft de warmte wat langer binnen tijdens de koude wintermaanden. Ook tijdens de warme zomermaanden blijft je woning langer koel dankzij isolatie. Een woning die niet geïsoleerd is, verliest een groot deel van de warmte vrijwel direct via de vloer, de muren, de ramen, de gevel en dergelijke.

Soorten isolatie

Als we het over isolatie hebben, dan zijn er verschillende maatregelen die je kunt treffen. De verschillende isolatiesoorten die momenteel bekend zijn, zijn bodemisolatie, vloerisolatie, kruipruimte isolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, gevelisolatie en het aanbrengen van dubbel glas. Elk van deze isolatiesoorten hebben hun eigen kenmerken, voordelen, nadelen en kostenplaatje.

Kosten van de soorten isolatie

Als we de kosten gaan bepalen voor het isoleren van een woning, dan is het ten eerste belangrijk om na te gaan om wat voor soort isolatie het gaat. Er zijn namelijk verschillende soorten isolatiemethodes, waarbij elk soort een ander kostenplaatje heeft. De gemiddelde kosten per isolatiesoort tref je in het overzicht hieronder:

Soort isolatie

Kosten per m2

Vloerisolatie

30 – €50

Spouwmuurisolatie

15 – €30

Dakisolatie

40 – €120

Gevelisolatie

100 – €150

Kruipruimte isolatie

30 – €50

Bodemisolatie

20 – €35

Dubbel glas

110 – €150

Naast de kosten per vierkante meter kan je ook de totale kosten bepalen. Hieronder tref je van een aantal isolatiesoorten de gemiddelde kosten inclusief de installatie van de isolatiemaatregel.

Soort isolatie

Totale kosten

Spouwmuurisolatie

1.100 – €1.500

Vloerisolatie

1.400 – €2.000

Dakisolatie

2.300 – €3.200

Gevelisolatie

6.000 – €9.000

Moet ik een specialist inhuren?

Bij het aanbrengen van isolatie is het belangrijk om na te gaan in hoeverre het noodzakelijk is om de hulp van een specialist in te schakelen. Het isoleren van je woning is een belangrijke klus, waarbij je wel zeker wilt zijn dat de isolatie correct is aangebracht voor een optimale werking. Om deze reden is het ook van groot belang om een specialist in te schakelen. Een professioneel weet immers precies welke isolatiematerialen er moeten worden gebuikt in welke situatie. Daarnaast weet een specialist alles over de isolatiewaarde en het verhogen hiervan. De waarde van je woning stijgt immers als de isolatiewaarde van je woning omhooggaat.

Hoe weet ik of mijn woning al is geïsoleerd?

Ben je benieuwd of je woning al reeds is geïsoleerd? Dit kan je zelf eenvoudig nagaan door te kijken naar het bouwjaar van je woning. Daarnaast kan je langs het Kadaster. Bij de meeste woningen die voor 1920 zijn gebouwd is isolatie namelijk niet mogelijk, terwijl bij de meeste nieuwbouwwoningen het huis al volledig geïsoleerd wordt opgeleverd.

Welk isolatie is geschikt voor mijn woning?

Als je overweegt om je woning te verduurzamen maar nog niet zeker weet welk van de soorten isolatie geschikt is voor je woning, dan dien je te kijken naar het bouwjaar.

Bouwjaar: voor 1920

Woningen die voor 1920 zijn gebouwd hebben geen spouwmuur, waardoor het isoleren van de woning ook niet mogelijk is. Je zou enkel de dakisolatie kunnen verbeteren, de gevel en de vloer isoleren en de glazen vervangen voor dubbel glas.

Bouwjaar: 1920 – 1974

Dergelijke woningen zijn amper berust met isolatie, maar gedurende de afgelopen paar jaar is er waarschijnlijk wel het een en ander aan isolatie gedaan. In de meeste gevallen gaat het hierbij om enkel glas vervangen door dubbel glas of het isoleren van het dak. Verder kan je bij dit soort woningen nog de vloer en spouw isoleren.

Bouwjaar: 1975 – 1982

Dit soort woningen zijn meestal wel geschikt voor isolatie, aangezien ze tijdens de bouw al een bepaalde mate van isolatie hebben meegekregen. Zo zijn de daken van de meeste woningen die gebouwd zijn in de jaren 70 of 80 voorzien van isolatie. Ook het spouw is standaard geïsoleerd en de ramen zijn al voorzien van dubbel glas. Hierbij is de isolatie vaak wel aanwezig, maar matig. Bepaalde plaatsen moeten weer worden na geïsoleerd.

Bouwjaar: 1983 – 1991

De meeste woningen uit de jaren 80 en 90 zijn al van een matige isolatie voorzien. Zo zijn de meeste glazen al berust met een dubbele beglazing. Daarnaast moet er vaak veel worden na geïsoleerd. Denk zo aan het opnieuw isoleren van het dak, de vloer, het spouw en de gevel.

Bouwjaar: 1992 – heden

Dit soort woningen dienen tijdens de bouw te voldoen aan bepaalde sgrenge eisen, waardoor de mate van isolatie vrijwel optimaal is. Nieuwbouwwoningen worden tijdens de bouw al geïsoleerd. Het is immers de bedoeling dat Nederland binnenkort volledig gaat draaien op duurzame energie.

Het isoleren van je woning is een slimme investering met het oog op de toekomst. Niet alleen de waarde van je woning stijgt aanzienlijk, maar je woont in huis met een prettige binnentemperatuur waardoor je wooncomfort stijgt, en tevens gaan de kosten op je maandelijkse energierekening flink omlaag omdat je minder hoeft te stoken. Ga na uit welk bouwjaar je woning afstamt, en zo kan je eenvoudig een keuze maken uit de verschillende soorten isolatiemethoden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

De beste isolatiemethode 2021 vinden: een keuzehulp

Als u uw vloeren, muren, dak of raamkozijnen beter wilt isoleren, dan

Wat betekent BENG als je het hebt over energieprestatie?

Voor alle nieuwbouw geldt dat vanaf 2021 alle vergunningaanvragen moeten voldoen aan

Isoleren met stro: thermische en akoestische voordelen

Stro kan uitstekend dienstdoen als isolatiemateriaal en ook al wordt dit in