Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Beschikt je woning over een slecht energielabel? In dat geval hoef je niet bij de pakken te blijven zitten! Het is namelijk op tal van verschillende manieren mogelijk om het energielabel van je huis te verbeteren. Zo kan je er voor kiezen om te investeren in nieuwe of verbeterde isolatie, maar wat ook te denken van goed isolerend glas? Ben jij eveneens van plan om het energielabel van je huis te verbeteren, maar beschik je slechts over beperkte financiële middelen? In dat geval is het wellicht interessant om een goed beeld te hebben van de (verschillende) subsidies waar je op kan rekenen. Alles over het aanvragen van een subsidie met betrekking tot het verbeteren van het energielabel van je huis is terug te vinden op deze pagina!

*Tip:

→ Kosten energielabel verbeteren? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale isolatiespecialisten.

Cruciale informatie voor de huurder van jouw woning

Ben je van plan om jouw tweede woning te verhuren? In dat geval is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat de huurder een goed energielabel meer op prijs zal stellen als een slecht. Dit komt omdat een goed energielabel garant staat voor niet alleen een aangenaam wooncomfort, maar ook voor een optimale besparing op de energiefactuur. Ook wanneer je met andere woorden niet van plan bent om zelf in je tweede woning te gaan wonen is het altijd belangrijk om een positief energielabel in het vooruitzicht te stellen. Je zal hoe dan ook al snel kunnen vaststellen dat dit ook de huurprijs die je kan vragen alleen maar positief zal beïnvloeden. Wil jij ook graag het energielabel van jouw (tweede) woning verbeteren? Dan kan onderstaande informatie daarbij ongetwijfeld van pas komen!

Diverse subsidies zijn mogelijk

De exacte subsidies waar je aanspraak op kan maken voor het verbeteren van het energielabel van je woning zijn sterk afhankelijk van de periode waarin je er voor kiest om te investeren. Het aanbod aan beschikbare subsidies schommelt immers enorm. Het ene jaar is het uitsluitend mogelijk om een aanspraak te maken op regionale of stedelijke subsidies terwijl het andere jaar er plots toch nog een nationale subsidie om de hoek komt kijken. Omwille van deze reden is het dan ook altijd een aanrader om even goed het actuele aanbod aan subsidies te doorgronden vooraleer een investering in een verbeterde isolatie te overwegen.

Hou er naast bovenstaande ook rekening mee dat de voorwaarden voor het verkrijgen van een subsidie voor het verbeteren van de isolatiewaarde van je woning aanzienlijk kunnen verschillen. Elke stad kan in principe diens eigen voorwaarden hanteren. Dit geldt niet alleen op vlak van het aantal labelstappen die worden verbeterd, maar bijvoorbeeld ook voor wat de leeftijd van de woning betreft en ga zo maar door. Om er absoluut zeker van te zijn dat je in alle omstandigheden kan rekenen op de meest gunstige subsidie kan het dan ook echt nooit kwaad om even op het moment zelf de nodige informatie in te winnen. Op deze manier wordt in ieder geval voorkomen dat je op het einde van de rit alsnog wordt geconfronteerd met een onaangename financiële) verrassing.

Beperkte BTW op arbeidskosten m.b.t. isoleren

Het verbeteren van het energielabel van je huis betekent niet alleen dat je verschillende isolatiematerialen zal moeten kopen, daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de arbeidskosten. Het is algemeen bekend dat deze kosten het overgrote merendeel vormen van het totale kostenplaatje met betrekking tot isoleren. Vandaag de dag is er evenwel een zeer eenvoudige mogelijkheid om op dit kostenplaatje te besparen. Tegenwoordig geldt er namelijk een verlaagde BTW op de arbeidskosten die voor isolatie gerelateerde werkzaamheden in rekening worden gebracht. De BTW is immers (tijdelijk) verlaagd van 21 naar 6 procent. Dit betekent in de praktijk toch een aantrekkelijke besparing van 15 procent.

Interessante, financiële tegemoetkoming

Het spreekt voor zich dat het verbeteren van het energielabel van je woning daadwerkelijk aangetoond moet kunnen worden. Om aanspraak te kunnen maken op bepaalde subsidies geldt dan ook een vereiste voor een verbetering van minimaal twee labelstappen. De exacte subsidie die op dit vlak wordt toegekend is evenwel afhankelijk van de gemeente waarin je woonachtig bent. Dit zorgt er voor dat we onmogelijk zomaar kunnen zeggen op welke financiële tegemoetkoming je daadwerkelijk recht zal hebben voor het verbeteren van het energielabel van je woning. Hier op voorhand het nodige onderzoek voor uitvoeren is dan ook zeker en vast aan te raden.

Daadwerkelijke verbetering van de isolatiewaarde van je woning

Het spreekt voor zich dat er wel degelijk moet aangetoond kunnen worden dat de isolatiewaarde van je woning wordt verbeterd. Zoals reeds eerder op deze pagina aangegeven zijn er zelfs steden die hier specifieke eisen aan verbonden. Zo kan het voorkomen dat het energielabel met minimaal twee labelstappen dient te worden verbeterd om aanspraak te kunnen maken op een bepaalde financiële tegemoetkoming. Dit komt omdat men vanuit de overheden slechts een beperkt budget heeft ontvangen. Alleen de meest ingrijpende investeringen die daadwerkelijk bijdragen aan het structureel besparen op warmteverlies worden dan ook gesubsidieerd. Gewoon even één enkele ruit in huis vervangen door dubbel of hoogrendementsglas zal er dan ook helemaal niet voor zorgen dat je recht hebt op een bepaalde subsidie. Hier zal je dan ook zeker en vast rekening mee willen houden.

Wat met de subsidies voor een verbeterd energielabel in de toekomst?

Vandaag de dag is het voor zowel de stedelijke als landelijke overheden nog steeds van zeer groot belang om investeringen in een verbeterd energielabel te belonen. Dat zal de komende jaren meer dan waarschijnlijk wel nog steeds het geval zijn, maar wat de toekomst verder zal brengen is tot dusver nog niet bekend. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen voorkomen dat alleen echt oude woningen die worden aangekocht en geïsoleerd nog in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming, maar daarvoor liggen tot tegenwoordig nog geen concrete plannen op tafel. In ieder geval zorgt de onduidelijke toekomst er wel voor dat het meer dan de moeite waard is om niet te lang te wachten met het investeren in een verbeterde isolatie. Wacht je te lang, dan is de kans namelijk bestaande dat je nooit nog aanspraak zal kunnen maken op een interessante subsidie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Wat betekent BENG als je het hebt over energieprestatie?

Voor alle nieuwbouw geldt dat vanaf 2021 alle vergunningaanvragen moeten voldoen aan

Meer financiële steun voor isolatiemaatregelen

Huiseigenaren willen meer financiële steun voor bij het isoleren van woningen. Dat

Alles wat je moet weten over vlas isolatie

Je huis duurzamer maken door middel van isolatie kun je op meerdere