Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

wandisolatieHeb je één of meerdere wanden in huis die niet zijn geïsoleerd waardoor er sprake is van stelselmatig warmteverlies? Wil je dit warmteverlies in de kiem smoren? In dat geval kan het interessant zijn om deze wanden te laten isoleren. Het spreekt evenwel voor zich dat je eerst een goed beeld wil hebben van de verschillende manieren waarop dit kan worden gerealiseerd. Ook het kostenplaatje is uiteraard van belang. Wel, wij hebben al deze informatie verzameld en op deze pagina uitvoerig uiteengezet!

Hoeveel kost een wand isoleren?

Wanneer je een wand wil laten isoleren is het altijd belangrijk om te kijken naar de plaats waar deze wand zich bevindt. Betreft het de buitenste wanden of muren van je woning? In dat geval kan je ze zowel langs binnen als langs buiten isoleren. De verschillende mogelijkheden die daarvoor vandaag de dag voor handen zijn hebben we alvast even door middel van onderstaande tabel op een rijtje gezet.

Type wandisolatie Gemiddelde kostprijs
Spouwmuurisolatie Tussen 17,50 & 32,50 euro per vierkante meter
Binnengevelisolatie Gemiddeld zo’n 100 euro per vierkante meter
Buitengevelisolatie Tussen 115 & 145 euro per vierkante meter

Wanneer er binnen in een woning een muur of wand (extra) moet worden geïsoleerd gebeurt dat veelal door middel van het creëren van een speciale voorzetwand. Een dergelijke wand realiseren zorgt er echter steevast voor dat je rekening moet houden met een bepaald ruimteverlies. Het mag dan wel financieel interessanter zijn dan het isoleren van een muur langs de buitenkant, maar je moet er de niet onaanzienlijke nadelen uiteraard ook bijnemen.

De prijsopbouw van een wand isoleren

De prijsopbouw met betrekking tot het (laten) isoleren van een wand is vrij duidelijk. De materiaalkosten zijn met 40 procent niet onaanzienlijk te noemen, maar het zijn vooral de arbeidskosten (55 procent) die een behoorlijk deel van de koek vergen. Er moet bovendien ook nog stil worden gestaan bij het percentage dat vereist is voor het indekken van de kosten van de machines die eventueel worden gebruikt. Dit is de resterende 5 procent.

Keuzes die de kostprijs van een wand isoleren beïnvloeden

Verschillende keuzes die door jou als eigenaar van de woning en opdrachtgever worden gemaakt zullen uiteindelijk bepalend zijn voor het daadwerkelijke kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht. Om er zeker van te zijn dat je geen van deze keuzes over het hoofd ziet hebben we ze alvast even voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Hoe wordt de wand geïsoleerd?

Kies je er voor om de wand langs binnen of langs buiten te (laten) isoleren? Dit zorgt er voor dat je op vlak van kostprijs rekening moet houden met een niet onaanzienlijk verschil. Dat is evenwel niet alles. Door er voor te kiezen om gebruik te maken van isolatie langs de binnenzijde moet er immers ook stil worden gestaan bij een bepaalde hoeveelheid ruimteverlies. Kies je er evenwel voor om de wand langs buitenaf te laten isoleren, dan kan er een vergunning vereist zijn. Beide mogelijkheden brengen dus hun eigen voor- en nadelen met zich mee waar je even bij stil zal moeten blijven staan.

Keuze 2: Het type isolatiemateriaal

Indien het gaat om het isoleren van een enkele wand wordt er in het merendeel van de gevallen toch gekozen voor binnenisolatie. Op dit vlak kan je een keuze maken uit de volgende opties:

  • Isolatieschuim
  • Warmtereflecterende folie
  • Isolatieplaten

Je kan er rekening mee houden dat je voor het plaatsen van bovenstaande vormen van isolatie een kostenplaatje moet betalen welke is gelegen rond de 100 euro per vierkante meter alle kosten inbegrepen.

Keuze 3: Zelf de isolatie plaatsen?

Zoals je reeds in de prijsopbouw hebt kunnen lezen is er voor wat de prijsopbouw betreft sprake van een niet onaanzienlijk deel welke is voorbehouden voor de arbeidskost. Door er voor te kiezen om de isolatie zelf te plaatsen kan je dan ook zomaar een mooie 55 procent besparen. Let wel op, het is zeer belangrijk dat de isolatie op correcte wijze wordt geplaatst. Is dat niet het geval, dan schiet het eigenlijk haar doel voorbij en is je investering voor niets geweest. Bedenk dus voor jezelf of je hiertoe in staat bent of niet.

Interessante bespaartips

Het isoleren van een wand kan gepaard gaan met een niet onbelangrijk kostenplaatje. Om er voor te zorgen dat een wand isoleren voor iedereen op financieel vlak een haalbare kaart blijft hebben we er voor gekozen om enkele interessante bespaartips op een rijtje te zetten. Op deze manier wordt jouw investering in wand isolatie dan ook meteen een stuk voordeliger.

  • Recht op kwantumkorting? Ben je niet de enige persoon in jouw omgeving die graag één of meerdere wanden wil laten isoleren? In dat geval is het altijd de moeite waard om de opdracht samen te verstrekken. Op die manier kan je namelijk rekenen op een kwantumkorting die gemiddeld is gelegen rond de 10 procent.
  • Kies voor een bedrijf uit jouw buurt. Wil je er zeker van zijn dat met name de voorrijkosten tot een minimum beperkt kunnen worden? In dat geval is het altijd interessant om te kiezen voor een bedrijf bij jou uit de buurt. Op deze manier zal je merken dat niet alleen de voorrijkosten, maar ook het totale kostenplaatje behoorlijk kunnen worden verlaagd.
  • Combineren van meerdere isolatie-opdrachten. Heb je niet alleen een wand die moet geïsoleerd worden, maar zijn er nog andere onderdelen van je woning die eveneens nog heel wat warme lucht laten ontsnappen? In dat geval is het altijd het interessantst om deze verschillende onderdelen samen te isoleren. Alleen op deze manier zal je merken dat het totale kostenplaatje zo laag mogelijk kan worden gehouden.

Tot 30% besparen op een wand isoleren

Bovenstaande bespaartips zorgen er reeds voor dat je investering in wandisolatie een stuk kan worden beperkt, maar er is meer. Wist je namelijk dat je de mogelijkheid hebt om nog eens tot 30 procent extra te kunnen besparen en dat enkel en alleen door het uitvoeren van een objectieve vergelijking tussen meerdere isolatiebedrijven? Alleen op deze manier kan je er dan ook altijd zeker van zijn dat je kan rekenen op de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Wat kost de isolatie van een loggia?

Een loggia is een galerij of open ruimte, die vroeger door zuilen

Kan ik gemakkelijk zelf isoleren?

Bepaalde isolatiesoorten zijn prima zelf aan te brengen, terwijl je voor andere

Circulaire isolatiematerialen: isoleren is de toekomst

In Nederland wordt het door de overheid gestimuleerd om duurzame en energiebesparende