Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het isoleren van je huis past prima bij de verduurzaming van je woning. Wanneer meer huishoudens duurzamer worden, is dit weer een stapje dichterbij een circulaire economie en een beter klimaat. Het isoleren van je woning heeft ook veel voordelen voor jou als bewoner. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, dan blijft er meer warmte in huis waardoor je minder hoeft te stoken. Je stookkosten zullen dalen, er komt minder CO² in de lucht en je hebt een comfortabelere leefomgeving in huis met meer warmte in de winter, meer koelte in de zomer en over het algemeen minder last van tocht en vochtproblemen. En al deze voordelen tegen een relatief korte terugverdientijd. Isolatie zou eigenlijk kortom iets moeten zijn voor iedereen, maar door de dure prijzen van isolatiemateriaal is het helaas niet voor iedereen weggelegd.

Dure isolatiematerialen redelijk normaal

Een prijsstijging bij bouwmaterialen zie je door de jaren heen wel vaker terug. Dit is niet abnormaal. Jaarlijks stijgen de prijzen in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Het grote verschil met vorige jaren is dat die prijsstijging ineens enorm is geworden in plaats van gelijkmatig: producten zijn gewoon een derde duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. Een stijging is normaal tussen de vijf en vijftien procent, maar nu is staal tussen de 14 en 30 procent gestegen en hout tussen de 13 tot 31 procent meer gaan kosten. PIR en PUR laten al een stijgende lijn in kosten zien sinds september 2020. De prijzen van MDI zijn maar liefst 65 procent gestegen. De verwachting is dat deze trend zich de komende maanden zal voortzetten.

MDI is een schaarse grondstof

Methyleendifenyldi-isocyanaat is voor veel isolatiematerialen, zoals PIR en PUR, de grondstof. MDI is zo in het systeem ingebakken momenteel dat bouwprocessen van het isolatiemateriaal worden stilgelegd en begrotingen worden verdubbeld om aan de schaarse stof te komen. Het tekort aan MDI op de Europese markt alleen al wordt geschat op meer dan dertig procent. De verwachting is dat die schaarste voorlopig nog niet voorbij is, tenzij er overgestapt wordt op alternatieve isolatiematerialen. De schaarste is een van de redenen waarom de prijzen van isolatiematerialen drastisch stijgen. De vraag naar MDI blijft namelijk stijgen, omdat China nu ook grote interesse vertoont in de grondstof maar ook omdat er een steeds bredere toepassing van Methyleendifenyldi-isocyanaat plaatsvindt.

Incidenten leggen productie plat

Niet alleen wordt MDI steeds meer gebruikt in isolatiemateriaal, maar ook vind je het terug in bijvoorbeeld matrassen, schoenzolen en auto-dashboards. Bovendien vinden er nogal wat incidenten plaats bij de productie van de stof, waardoor productieprocessen stil worden gelegd. Deze incidenten bestaan uit de kleinere technische storingen, zoals extreme weersomstandigheden, maar ook vertragingen door onderhoudswerkzaamheden. Grote ongelukken in de fabrieken vinden helaas ook maar al te vaak plaats, zoals een explosie in een fabriek in Ludwigshafen en nu een groot defect bij chemiereus Covestro.

Monopolypositie van sommige bedrijven

Het risico van een schaarste is dat bedrijven de stof gaan hamsteren. Zij kopen dan bij de leveranciers grote voorraden in, zodat er geen tekorten in de toekomst voor dit bedrijf zijn. Hierdoor grijpen andere, kleinere bedrijven mis en moeten afnemers zich tot het grote bedrijf wenden, die vervolgens de prijs kunnen opkrikken aangezien zij weten dat ze de enige zijn die het product verkopen. In dergelijke crisissituatie trekt iedereen aan het kortste eind, dus dit moet absoluut voorkomen worden.

Corona is een belangrijke dooddoener

Ook is de Coronacrisis een belangrijke dooddoener van de stijgende isolatieprijzen. MDI was dus al een schaarse grondstof, maar door het uitbreken van de Coronacrisis moesten veel fabrieken de deuren tijdelijk of compleet sluiten, waardoor het productieproces stil kwam te liggen. Tevens moest veel personeel terug naar eigen land om bij de familie te zijn of mensen werden ziek, waardoor er ook nog een personeelstekort is ontstaan wat het productieproces vertraging laat oplopen.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Het is de verwachting dat zo lang de Coronacrisis aanhoudt de flinke prijsstijgingen niet uit zullen blijven, ondanks de belofte van producenten en leveranciers om hun best te doen de prijzen zo laag mogelijk te houden. Hoeveel jij zult merken van de prijsstijging, is afhankelijk van wat je van plan bent te doen. Heb jij een grootscheepse verbouwing voor de boeg, dan zullen de prijsstijgingen niet zo opvallen doordat niet alle materialen duurder worden. Heb jij isolatieklussen op de planning staan, dan zul je dit wel voelen in je portemonnee. Je kunt echter nog steeds gebruikmaken van de ISDE, waarbij je een subsidiebedrag krijgt bij twee isolatieklussen of meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Isolatiekosten laag houden tijdens corona

Nu de coronacrisis is uitgebroken willen we het liefst met zijn allen

Juni 2021 laat weer een stijging van de isolatieprijzen zien

Het isoleren van je huis past prima bij de verduurzaming van je

Wat kost de isolatie van een loggia?

Een loggia is een galerij of open ruimte, die vroeger door zuilen