Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als u uw vloeren, muren, dak of raamkozijnen beter wilt isoleren, dan staan er een groot aantal methoden en materialen tot uw beschikking. Deze lijken allemaal de beste oplossing te zijn voor uw probleem en u jaarlijks een groot aantal kubieke meters aan gas te besparen. Het kan dus lastig zijn om uit dit grote aanbod de beste keuzes te maken. Het is uiteindelijk de bedoeling dat u voor het budget dat u heeft de hoogst mogelijke besparingen haalt. Op die manier is uw terugverdientijd het kortste. Vraag uzelf dus van tevoren af hoeveel u aan uw isolatiewerkzaamheden wilt besteden. De onderstaande keuzehulp helpt u daarna bij het maken van de beste beslissing.

Goedkope- en dure isolatiemethoden

Iedereen wil natuurlijk zijn huis het liefste zo goed mogelijk isoleren zodat de besparingen hoog zijn en u nauwelijks nog gas nodig heeft om uw woning te verwarmen. In realiteit betekent dit vaak dat u ook bereid moet zijn om zowel grote werkzaamheden te laten uitvoeren als een hoge rekening te betalen. Voor de meeste oppervlakten in uw woning is er een goedkope en gemakkelijke of een dure en arbeidsintensieve manier om deze te isoleren. Vaak zijn er ook methoden waarmee u de gulden middenweg bewandeld. Voor de dure methoden geldt een uitstekende isolatiewaarde en een hoge rekening en bij de goedkope methoden geldt een lagere isolatiewaarde en een lagere rekening. De onderstaande tabel licht dit verder toe.

GevelmurenDakVloer
Goedkope isolatiemethode: Spouwmuurisolatie
Prijs: €15 – €25 per m2 Isolatiewaarde: 2 m2 K/W
Goedkope isolatiemethode: Zoldervloer isoleren
Prijs: €20 – €30 per m2 Isolatiewaarde: afhankelijk van het materiaal.
Goedkope isolatiemethode: Bodemisolatie
Prijs: €20 – €25 per m2 Isolatiewaarde: 1,3 m2 K/W
Dure isolatiemethode: Buiten- of binnenkant muren
Prijs: €100 – €150 per m2 Isolatiewaarde: afhankelijk van het materiaal
Dure isolatiemethode: Buitenkant dak
Prijs: €100 – €150 per m2 Isolatiewaarde: afhankelijk van het materiaal
Dure isolatiemethode: Bovenkant vloer
Prijs: €40 – €80 per m2 Isolatiewaarde: afhankelijk van het materiaal
De gulden middenweg: Is er nietDe gulden middenweg: Binnenkant dak isoleren
Prijs: €40 – €60 per m2 Isolatiewaarde: afhankelijk van het materiaal
De gulden middenweg: Onderkant vloer isoleren
Prijs: €30 – €50 per m2 Isolatiewaarde: afhankelijk van het materiaal

De keuze van het materiaal

In veel gevallen is de isolatiewaarde die u uiteindelijk realiseert afhankelijk van het soort materiaal en van hoe dik u deze laat aanbrengen. Spouwmuur- en bodemisolatie zijn hier uitzonderingen op, omdat de ruimte die u tot uw beschikking heeft beperkt is. In de meeste gevallen heeft u de mogelijkheid om zowel te investeren in een duur isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde of een goedkoop isolatiemateriaal met een lagere isolatiewaarde. De keuze hier zal afhangen van het budget dat u tot uw beschikking heeft en ook van de isolatiewaarde die u wilt bereiken. Als u uw woning energieneutraal wilt maken, dan zal u aanzienlijk meer aan isolatiemateriaal uitgeven dan wanneer u simpelweg uw wooncomfort wilt verbeteren.

De omstandigheden bij u thuis

Een andere belangrijke factor die meespeelt bij het kiezen van een isolatiemethode zijn de omstandigheden bij u thuis. Er zijn enkele situaties waarin u het beste wel- of niet voor een bepaalde isolatiemethode kiest.

  • Muurisolatie: zijn uw gevelmuren aan renovatie toe? Dan kunt u dat combineren met isolatie via de buitenkant van uw muren. Deze worden dan opnieuw opgebouwd inclusief isolatiemateriaal en een nieuwe gevelbekleding. Spouwmuurisolatie is niet mogelijk zonder spouw en levert niet de waarden op die u nodig heeft om energieneutraal te worden.
  • Dakisolatie: voor zoldervloerisolatie moet uw zolder onverwarmd zijn. Als uw dakbedekking aan renovatie toe is, dan kunt u deze laten vervangen en direct ook isolatiemateriaal aan laten brengen. Isoleren via de binnenkant van uw dak levert ruimteverlies op en dient te worden afgewerkt als u de zolder wilt gebruiken.
  • Vloerisolatie: bodemisolatie kan alleen als u een kruipruimte heeft. Hetzelfde geldt voor het isoleren van de onderkant van uw vloer. De kruipruimte moet in dit laatste geval ook hoog genoeg zijn voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Wilt u uw vloer laten renoveren en de vloerbedekking veranderen, dan isoleert u via de bovenkant van de vloer door er direct ook isolatiemateriaal op aan te brengen.

Uw eigen wensen

Als laatste spelen uw eigen wensen ook een grote rol bij het uitkiezen van uw isolatiemethode. Veel isolatiematerialen hebben bijvoorbeeld handige bijkomstigheden, zoals geluidsisolatie. Dat is bijzonder handig bij dak- en gevelisolatie. Door bodemisolatie uit te laten voeren behaalt u niet de hoogste isolatiewaarden, maar lost u vochtproblemen in uw kruipruimte wel direct op. Een combinatie van methoden is ook mogelijk en u kunt bijvoorbeeld bodemisolatie combineren met vloerisolatie om zo de juiste waarden en omstandigheden te creëren voor vloerverwarming.

De juiste balans vinden

Het uitkiezen van de beste isolatiemethode voor u doet u dus door te kijken naar uw budget en uw omstandigheden. Vervolgens zoekt u daar een methode bij waarmee u de best mogelijke isolatiewaarden kunt halen en de meeste van uw vereisten worden afgestreept. Laat uw specialist altijd een berekening maken van de initiële kosten, van de beoogde besparingen en van de terugverdientijd. Soms is een langere terugverdientijd te accepteren als de jaarlijkse besparingen daarna veel interessanter zijn. Zet alles op een rijtje en u vindt vast een isolatiemethode die bij u past. Het enige wat u dan nog moet doen is op zoek gaan naar een vakkundige specialist om het voor u uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Circulaire isolatiematerialen: isoleren is de toekomst

In Nederland wordt het door de overheid gestimuleerd om duurzame en energiebesparende

Isoleren met stro: thermische en akoestische voordelen

Stro kan uitstekend dienstdoen als isolatiemateriaal en ook al wordt dit in

De beste isolatiemethode 2021 vinden: een keuzehulp

Als u uw vloeren, muren, dak of raamkozijnen beter wilt isoleren, dan