Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In Nederland wordt het door de overheid gestimuleerd om duurzame en energiebesparende maatregelen aan huis te treffen. Er is zelfs een speciale subsidie voor opgesteld om woningeigenaren in de kosten tegemoet te komen. Een van deze maatregelen is het isoleren van je huis middels je dak, vloer, gevel en/of kruipruimte. Het is goed, wanneer je je huis van isolatie voorziet. Het is echter beter, wanneer deze isolatie ook nog eens circulair is. Circulair houdt in dat het materiaal hergebruikt kan worden, waardoor het niet op de grote afvalstapel terecht komt en bijdraagt aan een circulaire economie.

Wat zijn circulaire isolatiematerialen?

Circulaire isolatiematerialen zijn gemaakt uit materialen, die onuitputtelijk zijn en het liefst in de buurt geproduceerd worden. Bij het einde van de levensduur van een pand of woning kun je dit type isolatiemateriaal opnieuw gebruiken of verwerken. Dit levert je opbrengsten op in plaats van de kosten van eventuele afvoer. Anno 2021 wordt er echter nog weinig gebruik gemaakt van circulaire isolatiematerialen. Dit komt, omdat de U-waarde vaak hoger ligt dan bij andere materialen en daardoor isoleert circulair materiaal iets minder. Het circulaire isolatiepakket past dan niet in de constructie of bij het te besteden budget.

Wat zijn de voordelen van circulair isolatiemateriaal?

Ten eerste scoort circulair isolatiemateriaal hoge ogen bij de akoestische isolatie. De geluidsabsorptie is ontzettend goed zelfs bij een dun stuk materiaal. Daarom kan circulair isolatiemateriaal prima in appartementen, kantoorpanden of sportscholen ingezet worden. Ten tweede is dit type isolatiemateriaal volledig circulair en dus recyclebaar. Daarbij worden circulaire producten vaak in de buurt geproduceerd, waardoor het materiaal niet geïmporteerd hoeft te worden. Dit scheelt uitlaatgassen in de lucht. Circulair isolatiemateriaal is dus een ontzettend duurzaam materiaal en zorgt zeker voor een CO²-reductie in de atmosfeer. Dientengevolge zorgt dit type isolatiemateriaal ook voor een waarde verhoging aan je huis.

Fijn leven thuis

Thermisch werkt circulair isolatiemateriaal ook prima, waardoor je het in de winters lekker warm hebt in huis en in de zomer juist lekker koel. Je verhoogt dus de comfort in huis, terwijl je tegelijkertijd je invloed op het milieu ziet afnemen. Daarbij hebben circulaire producten een prima vochtregulatie. Het kan waterdamp opnemen en tegelijkertijd afstoten. Werken met circulair isolatiemateriaal is ook nog gezonder, want het irriteert de huid en luchtwegen niet. Een risico op gezondheidsklachten is hiermee voorkomen op zowel de korte als lange termijn.

Circulair isolatiemateriaal in de toekomst

Nederland heeft als doelstelling om in 2050 een grondstoffenneutraliteit bewerkstelligd te hebben. Ook de toepassing van circulaire isolatiematerialen moet zich hiernaar aanpassen. Er moet dus opschaling komen. Bij opschaling is een term relevant, namelijk schaduwkosten. Dit zijn de kosten die je voor je kiezen krijgt, wanneer je op de lange termijn niet duurzame keuzes maakt. De overheid dient mensen te blijven stimuleren om duurzame keuzes te maken en zeker ook wat betreft de keuze van materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een soort belasting heffen op niet duurzame isolatiematerialen, zoals PUR.

Welke circulaire isolatiematerialen zijn er?

Circulair isolatiemateriaal bestaat uit grondstoffen, die oneindig zijn en in Nederland het liefst geproduceerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan stoffen als:

 • Glaswol
 • Steenwol
 • Schapenwol
 • Vlas
 • Katoen
 • Hennep
 • Jute
 • Kurk
 • Oud papier

Wat kosten circulaire isolatiematerialen?

Hoeveel jouw isolatieklus met circulaire isolatiematerialen kost is mede afhankelijk van de hoeveelheid materiaal dat je gebruikt, maar ook van je huis en persoonlijke voorkeuren. Gemiddeld kosten de circulaire isolatiematerialen het volgende:

 • Glaswol kost €2.37 per vierkante meter
 • Steenwol kost tussen de €7 en €16 per vierkante meter
 • Schapenwol kost tussen de €20 en €25 per vierkante meter
 • Vlas kost circa €20 per vierkante meter
 • Katoen heeft een vanaf prijs van €8 per vierkante meter
 • Hennep kost tussen de €15 en €20 per vierkante meter
 • Jute heeft een vanaf prijs van €6 per vierkante meter
 • Kurk kost tussen de €19 en €25 per vierkante meter
 • Oud papier bedraagt circa €25 per vierkante meter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Isoleren met stro: thermische en akoestische voordelen

Stro kan uitstekend dienstdoen als isolatiemateriaal en ook al wordt dit in

Waarom is er anno 2021 een prijsstijging in isolatiematerialen?

Steeds meer mensen houden zich bezig met het energiezuiniger maken van hun

Alles wat je moet weten over vlas isolatie

Je huis duurzamer maken door middel van isolatie kun je op meerdere