Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer Nederlanders zien het voordeel in van het isoleren van hun huis. Denk zo niet alleen aan de flink verlaagde energierekening en de extra comfort maar ook bijvoorbeeld aan de milieuvriendelijkheid en de terugverdientijd. Maar wat zijn nou precies de kosten van isolatie en welke besparingen komen daarbij kijken? Ga door met lezen om meer te weten over de kosten en de besparingen van isolatie.

De verschillende isolatiemaatregelen

Ben je van plan je woning te gaan isoleren, dan zijn er verschillende soorten isolatiemaatregelen die je kunt overwegen. Denk zo aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, hoogrendementsglas, gevelisolatie en vloerisolatie. De kosten en de besparingen van isolatie hangen sterk af van wat voor soort isolatiemaatregel je uit gaat voeren.

De prijsopbouw van isolatie

De manier waarop de isolatieprijs op is gebouwd zegt veel over de mogelijkheden om te kunnen besparen op de isolatiekosten. Je kunt uitgaan dat gemiddeld 60% van de prijs van isolatie uitgaat naar de materialen terwijl ongeveer 40% naar de arbeidskosten uitgaat. Vergeet niet om ook rekening met de kilometerkosten te houden, welke flink op kunnen lopen naarmate je verder weg van de specialist woont.

Spouwmuurisolatie: kosten versus besparingen

Heb je gekozen om voor spouwmuurisolatie te gaan? Hierbij wordt de spouw opgevuld met isolatiemateriaal voor een isolerend effect. Hoeveel je voor spouwmuurisolatie betaalt hangt niet alleen van de kosten van de specialist af, maar voornamelijk ook van de woningsoort. De kosten en de besparingen die bij spouwmuurisolatie komen kijken zijn:

 

Woningsoort Kosten Besparing
Appartement €500 – €600 €120 per jaar
Tussenwoning €800 – €1.100 €190 per jaar
Hoekwoning €1.200 – €1.400 €300 per jaar
2-onder-een-kapwoning €1.500 – €1.800 €370 per jaar
Vrijstaand €2.200 – €2.500 €500 per jaar

 

Dakisolatie: kosten versus besparingen

Als je het dak gaat isoleren, dan dien je goed te kijken naar de daksoort. De kosten variëren namelijk afhankelijk van de daksoort en het tarief van de specialist die je inschakelt. Zie hieronder de gemiddelde kosten en besparingen voor dakisolatie aan de hand van de daksoort:

 

Woningsoort Kosten Besparing
Schuin dak (binnenzijde) €1.500 – €2.500 €400
Schuin dak (buitenzijde) €3.500 – €4.500 €800
Plat dak €3.000 – €4.000 €700

Vloerisolatie: kosten versus besparingen

Om de kosten te bepalen voor het isoleren van de vloer dien je ook te kijken naar de type woning en naar de kosten van de specialist die je uitkiest. Hieronder kan je nagaan wat de gemiddelde kosten en besparingen voor het isoleren van de vloer zijn:

 

Woningsoort Kosten Besparing
Appartement €1.200 – €1.400 €180 per jaar
Tussenwoning €1.300 – €1.600 €200 per jaar
Hoekwoning €1.500 – €1.800 €230 per jaar
2-onder-een-kapwoning €1.700 – €2.000 €250 per jaar
Vrijstaand €2.100 – €2.400 €320 per jaar

 

Gevelisolatie: kosten versus besparingen

Op moment dat de gevel wordt geïsoleerd dien je te kijken naar het type woning als je wilt bepalen wat de gemiddelde kosten en besparingen zijn. Je kunt uitgaan van het onderstaand kosten- en besparingsplaatje:

 

Woningsoort Kosten Besparing
Appartement €4.000 – €4.500 €280 per jaar
Tussenwoning €4.800 – €5.300 €350 per jaar
Hoekwoning €11.000 – €11.500 €750 per jaar
2-onder-een-kapwoning €12.800 – €13.500 €1.000 per jaar
Vrijstaand €20.000 – €22.000 €1.600 per jaar

 

Subsidie voor isolatie

Je kunt profiteren van een subsidie als je overgaat tot het isoleren van je woning. Hierbij is er een particuliere isolatiesubsidie waarmee je de initiële investeringskosten flink mee kunt verlagen, maar ook zakelijke gebruikers kunnen een speciale subsidie aanvragen voor isolatie. Daarnaast kan je ook van de btw verlaging profiteren, waarbij je slechts 9% btw betaalt over de arbeidskosten van de installatie in plaats van 21% btw. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een subsidie, neem dan contact op met iemand bij je lokale gemeente voor meer informatie.

Keurmerken en garanties

Wil je verzekerd zijn van hoogwaardig kwaliteit? Check dan in hoeverre er keurmerken aanwezig zijn die relevant zijn in de isolatiebranche en wat de garantiebepaling is. De meest relevante keurmerken zijn het KOMO keurmerk, het SKG-IKOB keurmerk, het VCA keurmerk en het VENIN keurmerk. Ook de garantiebepaling is zeer belangrijk. Hoeveel garantie je krijgt op de isolatiemaatregelen hangt af van de isolatiesoort, maar je kunt over het algemeen uitgaan van een gemiddelde garantieperiode van 10 jaar. Zo weet je zeker dat je financieel goed gedekt bent mocht er iets verkeerd gaan in de toekomst.

Besparen op de kosten van isolatie

Je woning of bedrijfspand isoleren brengt natuurlijk interessante besparingen met zich mee, maar de kosten zijn natuurlijk ook vrij hoog. Om de kosten wat te kunnen verlagen is het verstandig om de onderstaande bespaartips goed in acht te nemen:

  • Vergelijk eerst offertes van meerdere specialisten zodat je de goedkoopste uit kunt kiezen waardoor je op de kosten bespaart. Je kunt namelijk zelf kiezen welk tarief je uitkiest door ze allemaal naast elkaar te zetten voor een beter overzicht.
  • Kies een lokale specialist om flink te besparen op de hoog oplopende kilometerkosten.
  • Check of je gebruik kunt maken van een subsidie om de kosten te verlagen.
  • Maak gebruik van de btw verlaging en betaal slechts 9% btw over de arbeidskosten van isolatie in plaats van 21%.
  • Combineer isolatiewerkzaamheden met meerdere soorten isolatievormen zodat je minder betaalt voor één grote klus.
  • Check in hoeverre de buren samen willen werken zodat jullie de kosten onderling kunnen verdelen.
  • Onderhandel met de specialist over de kosten zodat je profiteert van een verlaagd tarief.

Elke Nederlander die overgaat tot het isoleren van een woning of bedrijfspand maakt een slim besluit. Op deze manier verlaag je de maandelijkse energiekosten en daarnaast gaat het woongenot van de bewoners of werknemers flink omhoog. Wil je weten welke isolatiemaatregelen het meest geschikt zijn in je situatie? Schakel dan eerst een ervaren specialist in om deskundig advies in te winnen over de verschillende geschikte mogelijkheden zodat je een miskoop voorkomt. Vraag eerst een aantal offertes aan bij meerdere specialisten en maak daar een vergelijking van. Kies vervolgens de offerte uit die je het meest aanspreekt waardoor je zowel bespaart op de kosten als kwaliteit in huis haalt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

huis isoleren

Besparen op de isolatie kosten

De crisis is begonnen. We zitten lange dagen thuis, waardoor we veel

De valkuilen van spouwmuurisolatie

  Tegenwoordig beginnen Nederlanders steeds meer het nut in te zien van

Wat betekent BENG als je het hebt over energieprestatie?

Voor alle nieuwbouw geldt dat vanaf 2021 alle vergunningaanvragen moeten voldoen aan