Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen kiezen er voor om een chalet te kopen. Een chalet is een woning met een beperkte oppervlakte die volledig uit hout is opgebouwd. Het feit dat een chalet uit hout bestaat zorgt er voor dat ze van nature over een prima isolerende werking beschikt. Hout is een warm materiaal die uit zichzelf een goede bescherming biedt tegen warmteverlies. Dit gegeven zorgt er voor dat veel mensen denken dat er geen verdere isolatie is vereist. Dat is echter niet zo. Het is nog altijd aan te raden om een chalet verder te isoleren wanneer je er zeker van wil zijn dat er niet alsnog heel wat warme lucht verloren gaat.

*Tip:

→ Benieuwd naar de exacte prijzen? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale isolatiespecialisten.

Hoeveel kost het isoleren van een chalet?

Het isoleren van een chalet verloopt op zich niet anders in vergelijking met het isoleren van een gewone woning. Net zoals bij een gewoon huis geldt dan ook eveneens voor een chalet dat je in eerste instantie moet controleren hoe het op dat ogenblik is gesteld met de isolerende maatregelen die zijn genomen voor de chalet in kwestie. In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om een chalet te isoleren door middel van glaswol. Voor het dichten van eventuele kieren kan er worden gewerkt met PUR isolatiemateriaal. Let wel op dat je de ventilatiegaten niet dicht gaat spuiten. Net zoals in een woning is ook in een chalet ventilatie vereist. Ga je deze kieren toch dichten, voorzie dan zeker ventilatieroosters.

 

Isolatiematerialen voor chalet Gemiddelde kostprijs
PUR isolatiemateriaal Gemiddeld zo’n 26 euro per vierkante meter
Glaswol isolatiemateriaal Gemiddeld zo’n 8,50 euro per vierkante meter

Ga je toch de bestaande kieren en gaten afdichten met PUR isolatiemateriaal? Zorg dan voor een goede ventilatie door middel van ventilatieroosters. Afhankelijk van de grootte van de roosters kan je ze aanschaffen voor een bedrag van tussen de 30 en 65 euro. Afhankelijk van de grootte van de chalet en de verschillende kamers die er in zijn terug te vinden kan het noodzakelijk zijn om meer dan één ventilatierooster te plaatsen. In het bijzonder doe je er goed aan om er één (extra) te voorzien in de badkamer.

De prijsopbouw van isolatie chalet

Het plaatsen van isolatie, ook wanneer dit moet gebeuren in een chalet is een vrij arbeidsintensieve klus. Dit zorgt er voor dat je altijd rekening moet houden met vrij aanzienlijke arbeidskosten. In principe bedragen deze gemiddeld zo’n 55 procent van de totale kostprijs. 40 procent wordt voorbehouden voor het kopen van het isolatiemateriaal zelf en de resterende 5 procent dekt eventuele extra kosten in. Bekende voorbeelden hiervan zijn kosten voor het huren van bepaalde materialen en / of de voorrijkosten die door het isolatiebedrijf in rekening worden gebracht.

Keuzes die de prijs van isolatie chalet beïnvloeden

De manier waarop je chalet wordt geïsoleerd is afhankelijk van verschillende keuzes die je zelf maakt. Al deze keuzes hebben bovendien ook nog eens een invloed op het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht. Wij hebben ze allemaal even voor jou in een overzichtje geplaatst.

Keuze 1: Het soort isolatiemateriaal

In principe wordt er bij een chalet in het merendeel van de gevallen voor gekozen om gebruik te maken van glaswol. Het is niet alleen een voordelig isolatiemateriaal, daarnaast werkt het doeltreffend en biedt het ook nog eens een degelijke brandveiligheid. In een houten gebouw is ook dit uiteraard een niet onbelangrijk gegeven. Wil je toch kiezen voor een ander isolatiemateriaal zoals bijvoorbeeld PUR? In dat geval mag je al snel rekenen op een prijskaartje van ergens rond de 26 euro per vierkante meter.

Keuze 2: Het plaatsen van isolatieglas

Om er zeker van te zijn dat je chalet beschikt over een zo optimaal mogelijke isolatiewaarde is het eveneens van belang om de nodige aandacht te besteden aan het glas dat in de chalet is terug te vinden. Betreft het nog enkel glas? In dat geval gaat een niet onbelangrijke hoeveelheid warme lucht via dit glas verloren waardoor het veel meer inspanning vergt om de chalet goed te kunnen verwarmen. Voor een investering in isolatieglas moet er rekening worden gehouden met de volgende kosten:

 

Type glas Gemiddelde kostprijs
Dubbel glas Vanaf 120 euro per vierkante meter
HR glas Vanaf 125 euro per vierkante meter
HR+ glas Vanaf 130 euro per vierkante meter
HR++ glas Vanaf 135 euro per vierkante meter
HR+++ glas Vanaf 175 euro per vierkante meter

Keuze 3: Plaatsen van ventilatieroosters

Een goed geïsoleerde chalet is interessant, maar de ventilatie mag niet uit het oog verloren worden. Het plaatsen van een isolatierooster kan op tal van verschillende manieren gebeuren. Je kan kiezen voor een klein rooster waarvoor je zo’n 25 à 30 euro betaalt, maar je kan ook kiezen voor een groter rooster waarvoor je tot 60 euro kwijt kan zijn. Voor welke van deze twee opties je uiteindelijk zal kiezen is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke voorkeur evenals van hoe goed je jouw chalet wenst te ventileren.

Interessante bespaartips

Het isoleren van een chalet kan gepaard gaan met vrij hoge kosten. Gelukkig hebben we voor jou enkele tips in petto die het kostenplaatje alvast enigszins kunnen drukken.

  • Isoleer zelf je chalet. Het uitbesteden van isolatie gerelateerde werkzaamheden kost heel wat geld. De arbeidskosten liggen zelfs hoger in vergelijking met de kosten voor het aanschaffen van het isolatiemateriaal. Het zelf isoleren van je chalet zorgt er dan ook logischerwijs voor dat je kan rekenen op een veel voordeliger prijskaartje. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van glaswol isolatie is dit bovendien ook perfect mogelijk, alleen moet je wel opgewassen zijn tegen de irritatie die dit materiaal mogelijks kan realiseren.
  • Kwantumkorting tot wel 10 procent. Heb je een chalet gekocht in een omgeving waar er nog meerdere chalets of bijvoorbeeld vakantiewoningen zijn terug te vinden? Ben je niet de enige eigenaar die van plan is om zijn of haar chalet of vakantiewoning te isoleren? Besteed de opdracht dan bij voorkeur uit aan dezelfde partij waardoor je allebei kan genieten van een interessante kwantumkorting die kan oplopen tot een mooie 10 procent.
  • Vergeet niet om subsidies aan te vragen! Het isoleren van een chalet kan er voor zorgen dat je net als bij een gewone woning recht hebt op het verkrijgen van subsidies. Welke subsidies je precies kan ontvangen is afhankelijk van de plaats waar je woonachtig bent. Er zijn enkele landelijke subsidies, maar de stedelijke subsidies die kunnen worden toegekend kunnen zomaar helpen om de terugverdientijd nog verder in te korten. Licht je dus zeker goed in over de verschillende mogelijkheden die je worden aangeboden om een subsidie te ontvangen.

Bespaar tot 30% op jouw isolatie chalet

Wil je graag de chalet die je hebt aangekocht isoleren? Ben je echter een beetje geschrokken van het prijskaartje dat daarvoor in rekening wordt gebracht? In dat geval bieden we je de mogelijkheid aan om een aantrekkelijke besparing van 30 procent te realiseren. Veel mensen denken dan meteen dat ze zullen moeten inboeten op vlak van kwaliteit, maar dat is absoluut niet het geval, in tegendeel. Om deze 30 procent te besparen moet je namelijk gewoon een vergelijking uitvoeren van de offertes die je ontvangt van verschillende bedrijven. Door het vergelijken van deze offertes zal je merken dat je zomaar tot 30 procent kan besparen en dat terwijl je nog steeds gewoon kan rekenen op de best mogelijke kwaliteit. Klinkt dit voor jou ook zo interessant in de oren? Aarzel dan niet langer en voer vandaag nog een vergelijking uit!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Waarom is er anno 2021 een prijsstijging in isolatiematerialen?

Steeds meer mensen houden zich bezig met het energiezuiniger maken van hun

Meer financiële steun voor isolatiemaatregelen

Huiseigenaren willen meer financiële steun voor bij het isoleren van woningen. Dat

Juni 2021 laat weer een stijging van de isolatieprijzen zien

Het isoleren van je huis past prima bij de verduurzaming van je