Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
aanbrengen isolatie

zolder-isolatieSteeds vaker kiezen mensen er voor om de beschikbare ruimte onder het dak daadwerkelijk te gaan benutten. Ze kiezen er voor om een venster te plaatsen en realiseren er bijgevolg een gastenkamer of een bureau in. Dit is natuurlijk bijzonder interessant omdat de leefbare ruimte in huis wordt vergroot, maar vooraleer dit kan gebeuren zijn er toch een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Dit geldt in het bijzonder voor het isoleren van de zolder. Doe je dit niet, dan is het er tijdens de zomer waarschijnlijk bloedheet terwijl de temperatuur in de wintermaanden naar drastische waarden duikt. Wil jij ook jouw zolder laten isoleren? In dat geval zetten we op deze pagina graag de verschillende mogelijkheden en kosten even voor jou op een rijtje.

*Tip:

→ Wat kost het isoleren van de zolder voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Hoeveel kost zolder isolatie?

prijsDe eerste vraag die je, je uiteraard meteen gaat stellen heeft betrekking tot het prijskaartje dat is verbonden aan zolder isolatie. Op dit vlak kan er een keuze worden gemaakt tussen twee verschillende mogelijkheden. Zo kan je er voor kiezen om dakisolatie te laten plaatsen, maar is het ook mogelijk om de vloer van de zolder te isoleren. Voor welke van beide mogelijkheden je uiteindelijk zal kiezen is afhankelijk van de functie van de zolder.

Realiseren van zolder isolatie Gemiddelde kostprijs
Door middel van dakisolatie Gemiddeld zo’n 25 euro per vierkante meter
Door middel van zoldervloerisolatie Gemiddeld zo’n 35 euro per vierkante meter

Om er zeker van te kunnen zijn dat de zolder bewoonbaar is spreekt het voor zich dat het noodzakelijk is om dakisolatie te plaatsen. Alleen op deze manier wordt er immers voor gezorgd dat de temperaturen van buiten geen cruciale invloed hebben op de temperaturen binnen in de zolder. Ga je de zolder zelf niet gebruiken, maar wil je voorkomen dat er via deze weg heel wat warme lucht ontsnapt? In dat geval is het altijd interessant om te kiezen voor zoldervloerisolatie. Deze zal de gevoelstemperatuur in de zolder zelf evenwel niet veranderen.

De prijsopbouw van zolder isolatie

De prijsopbouw van zolder isolatie bestaat uit drie onderdelen. De arbeidskost is de belangrijkste en gaat met 50 procent aan de haal. De kostprijs voor het materiaal neemt 40 procent in beslag en de resterende 10 procent wordt voorbehouden om het prijskaartje van het materiaal in te dekken.

Keuzes die de prijs van zolder isolatie beïnvloeden

Meerdere keuzes die door jou als eigenaar van de woning worden gemaakt zullen uiteindelijk een niet onbelangrijke impact hebben op de eindfactuur. Wij zorgen er voor dat je geen enkele van deze keuzes over het hoofd zal zien.

Keuze 1: Het soort zolder isolatie

Of je nu kiest voor zoldervloerisolatie of voor dakisolatie, in beide gevallen kan er een keuze worden gemaakt uit meerdere materialen. In het geval van dakisolatie die wordt geplaatst langs de binnenzijde (dit is wel zo interessant wanneer je daadwerkelijk gebruik gaat maken van de zolder) zijn vooral glaswol en isolatieplaten zeer populair. Voor zoldervloerisolatie geldt dan weer dat er een keuze kan worden gemaakt uit glas- en rotswol, isolatieplaten, gespoten glaswol evenals PUR spuitisolatie. De uiteindelijke keuze op vlak van isolatiemateriaal zal uiteraard altijd een invloed hebben op de eindfactuur.

Keuze 2: Zelf zolder isolatie plaatsen of uitbesteden?

De gemiddelde kostprijs die door een vakman in rekening wordt gebracht voor het plaatsen van zolder isolatie is gelegen tussen de 30 en 35 euro per uur of per vierkante meter. Wanneer je een beetje handig bent is het evenwel mogelijk om de isolatie zelf te plaatsen. Op deze manier kan je een mooie besparing realiseren, maar dan moet je wel tegen het vervelend prikkelende gevoel van glaswol zijn opgewassen.

Keuze 3: Combineren met andere soorten isolatie

Je kan het isoleren van je zolder perfect combineren met het plaatsen van andere isolatie in je woning. Dit kost je uiteraard een beetje extra geld, maar op deze manier zorg je er wel voor dat de uiteindelijke factuur een stuk lager komt te liggen.

Lees ook: prijzen van dakisolatie

Interessante bespaartips

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat het isoleren van jouw zolder van cruciaal belang is wanneer je deze leefbaar wil maken. Helaas kunnen er hoge kosten verbonden zijn aan het isoleren van deze ruimte. Door gebruik te maken van de onderstaande bespaartips kunnen deze kosten evenwel aanzienlijk binnen de perken worden gehouden.

  • Het aanvragen van subsidies. Vandaag de dag is het mogelijk om verschillende subsidies te verkrijgen wanneer je er voor kiest om bepaalde onderdelen van je woning (beter) te isoleren. Het aanvragen van deze subsidies verlicht het investeringsbedrag en zorgt bovendien ook nog eens voor een aanzienlijk kortere terugverdientijd. Het aanvragen van subsidies kan zowel op regionaal als op nationaal vlak.
  • Verlaagde BTW van 6 procent op arbeidskosten. Zie je het niet zitten om jouw zolder isolatie zelf te plaatsen, maar wil je toch graag kunnen besparen op de arbeidskosten? Dat kan! Momenteel is het namelijk zo dat de BTW op arbeidskosten bij het plaatsen van isolatie is verlaagd naar 6 procent. Zo kan je toch een mooie (extra) 15 procent op het totale kostenplaatje besparen.
  • Kies voor het realiseren van dakisolatie. Hoe interessant het in bepaalde gevallen ook kan zijn om de zoldervloer te isoleren, door het plaatsen van dakisolatie sla je twee vliegen in één klap. Niet alleen wordt op deze manier immers een zeer aanzienlijke inperking van het warmteverlies gerealiseerd, bovendien is het ook nog eens zo dat de zolder meteen op comfortabele wijze kan worden bewoond. Het laten plaatsen van dakisolatie betekent dan ook een zeer aantrekkelijke meerwaarde voor jouw woning.

Tot 30% besparen op jouw zolder isolatie

Het isoleren van de zolder is aldus van cruciaal belang op het ogenblik dat je deze bewoonbaar wil maken. Het is echter zo dat er op dit vlak rekening moet worden gehouden met een niet onaanzienlijke kostprijs. Gelukkig is het op eenvoudige wijze mogelijk om een interessante korting op de uiteindelijke facturatieprijs te ontvangen, namelijk door offertes bij verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Op deze manier kan er zomaar een besparing tot 30% worden gerealiseerd op jouw zolder isolatie. Als dat niet mooi meegenomen is!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Alles wat je moet weten over vlas isolatie

Je huis duurzamer maken door middel van isolatie kun je op meerdere

Circulaire isolatiematerialen: isoleren is de toekomst

In Nederland wordt het door de overheid gestimuleerd om duurzame en energiebesparende

Meer financiële steun voor isolatiemaatregelen

Huiseigenaren willen meer financiële steun voor bij het isoleren van woningen. Dat