Isolatie soorten, prijzen en informatie van A tot Z
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het isoleren van bepaalde onderdelen van je woning kan je niet uitsluitend doen uit thermische, maar misschien wel voornamelijk uit akoestische overwegingen. Dit geldt onder meer voor het plafond in de verschillende ruimtes. Door te kiezen voor plafondisolatie zorg je er namelijk voor dat je niet meer gestoord wordt door bijvoorbeeld de geluiden die de personen in de kamer boven je maken. Ben je eveneens op zoek naar een mogelijkheid om de geluidsoverlast binnenshuis wat te beperken en wil je daarvoor kijken in de richting van plafondisolatie? Wij hebben de kosten hiervoor op deze pagina alvast even op een rijtje gezet.

*Tip:

→ Wat kost het isoleren van jouw huis? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale isolatiespecialisten.

Hoeveel kost plafondisolatie?

In principe bestaan er verschillende mogelijkheden om een plafond te isoleren. Veel hangt dan ook af van de ruimte waarin het plafond moet worden geïsoleerd. Betreft het bijvoorbeeld een garage of een kelder? In dat geval kan het plafond worden geïsoleerd door middel van panelen die worden gelijmd of vastgeschroefd. Dit is vooral interessant omdat op deze manier de kosten aanzienlijk gedrukt kunnen worden. Het ziet er evenwel niet mooi uit waardoor je deze oplossing niet zal toepassen voor bijvoorbeeld de slaap- of woonkamer. Voor dergelijke kamers wordt er altijd gebruik gemaakt van een verlaagd plafond. De isolatie wordt dan in de tussenruimte geplaatst. Op vlak van isolatiemateriaal kan er een keuze worden gemaakt uit glaswol, PIR en PUR. Alle drie de isolatiematerialen lenen zich eigenlijk uitstekend voor het toepassen van plafondisolatie.

Type plafondisolatie Gemiddelde kostprijs (per vierkante meter)
PIR Gemiddeld 26 euro per vierkante meter
PUR Gemiddeld 26 euro per vierkante meter
Glaswol Gemiddeld 8,50 euro per vierkante meter

De prijsopbouw van plafondisolatie

Het is voor jou als potentiële investeerder in plafondisolatie altijd interessant om een goed beeld te krijgen van de prijsopbouw van plafondisolatie. Deze bestaat uit drie delen. Het eerste deel heeft betrekking tot de arbeidskosten. Het plaatsen van de plafondisolatie neemt gemiddeld zo’n 55 procent van het totale prijskaartje in beslag. 40 procent van de kosten zijn vereist voor het aanschaffen van het isolatiemateriaal. De overgebleven 5 procent gaat naar de voorrijkosten die door het isolatiebedrijf in rekening worden gebracht.

Factoren die de kostprijs van plafondisolatie beïnvloeden

Het spreekt voor zich dat meerdere factoren het prijskaartje dat in rekening wordt gebracht voor het laten plaatsen van plafondisolatie kunnen beïnvloeden. We hebben deze factoren uiteraard even voor jou verzameld en in een overzichtje geplaatst.

Factor 1: Het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt

Zoals we eerder reeds op deze pagina hebben aangegeven oefent het isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt een niet onaanzienlijke invloed uit op de totale kostprijs van je plafondisolatie. Kiezen voor glaswol is altijd het voordeligst, maar het plaatsen er van is geen lachertje. Veel mensen kunnen dan ook niet goed tegen dit materiaal waardoor hun huid zo snel sporen van irritatie vertoont. Deze sporen kunnen er lang aanhouden waardoor er steeds vaker wordt gekozen voor PIR of PUR isolatiemateriaal.

Factor 2: De oppervlakte van het te isoleren plafond

Het wordt altijd aangeraden om alle plafonds zoveel mogelijk in één keer te laten isoleren. Alleen op deze manier wordt er namelijk voor gezorgd dat het kostenplaatje per vierkante meter zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Daarnaast spaar je op deze manier uiteraard ook heel wat uit op vlak van voorrijkosten. Ondanks het feit dat de totaalfactuur voor het uit te voeren karwei uiteraard wat hoger zal komen te liggen zal je merken dat de prijs per vierkante meter aanzienlijk zal worden verlaagd.

Factor 3: Zelf isoleren of uitbesteden?

De prijsopbouw die we eerder op deze pagina reeds voor je uiteengezet hebben maakt reeds duidelijk dat de arbeidskosten voor het isoleren van een plafond alles behalve onaanzienlijk zijn. Wanneer je er echt zeker van wenst te zijn dat je kan genieten van de scherpst mogelijke prijs voor jou plafondisolatie is het dan ook altijd interessant om dit karwei zelf te doen. Op deze manier kan je vrij eenvoudig een besparing tot 55 procent realiseren. Het isoleren van een plafond is wat dit betreft hoe dan ook een stuk eenvoudiger in vergelijking met het isoleren van een buitenmuur of een dak. De handige doe-het-zelver mag hier dan ook eigenlijk niet echt problemen mee ondervinden.

Interessante bespaartips

Het is op tal van verschillende manieren mogelijk om een besparing te realiseren op plafondisolatie. Door rekening te houden met de onderstaande bespaartips wordt je investering niet alleen een stuk toegankelijker, daar tegenover staat dat er niet moet worden ingeboet op vlak van kwaliteit.

  • Bespaar 10% door kwantumkorting. Je kan voor het laten plaatsen van plafondisolatie steevast rekenen op een korting die kan oplopen tot een mooie 10 procent op het ogenblik dat je de werkzaamheden verstrekt samen met een andere woningeigenaar uit de buurt. Op deze manier heeft het isolatiebedrijf namelijk twee opdrachten binnen dezelfde omgeving en dat levert beide partijen een aantrekkelijk financieel voordeel op.
  • Kies voor een voordelig isolatiemateriaal. Het isoleren van een plafond heeft een dubbele functie. Enerzijds zorgt het er uiteraard voor dat warme lucht langer binnen de ruimte kan worden vastgehouden, maar daarnaast realiseert ze ook een akoestische meerwaarde. Glaswol is eigenlijk op beide vlakken een uiterst geschikt isolatiemateriaal. Bovendien is ze ook nog eens heel wat voordeliger in vergelijking met PIR of PUR isolatie.
  • Zelf je plafondisolatie plaatsen. Wil je zomaar 55 procent kunnen besparen op de realisatie van je plafondisolatie? In dat geval is het altijd de moeite waard om de isolatie zelf te plaatsen. Het plaatsen van plafondisolatie hoeft geen lastig karwei te zijn en bovendien is het veel minder complex dan bijvoorbeeld het isoleren van een dak. Door zelf de handen uit de mouwen te steken kan je hoe dan ook een indrukwekkende besparing realiseren.

Tot 30% besparen op jouw plafondisolatie? Dat doe je zo!

Helpen bovenstaande bespaartips nog niet voldoende om het prijskaartje van je plafondisolatie te drukken? In dat geval hebben we nog een gouden tip voor jou! Veel mensen gaan in zee met het eerste, het beste isolatiebedrijf die ze een offerte bezorgt. Dat is vaak niet zo interessant, in tegendeel. Door het opvragen van offertes bij verschillende isolatiebedrijven en deze met elkaar te vergelijken is het namelijk mogelijk om zomaar een aantrekkelijke besparing te realiseren die kan oplopen tot een slordige 30 procent. Wil je dus met andere woorden het plaatsen van jouw plafondisolatie echt zo goedkoop mogelijk kunnen houden zonder dat er moet worden ingeboet op vlak van kwaliteit? In dat geval is er voor kiezen om offertes bij verschillende isolatiebedrijven aan te vragen altijd een aanrader.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Geluidshinder in huis aanzienlijk verminderen

Veel mensen weten dat het huis isoleren leidt tot meer warmte in

huis isoleren

Besparen op de isolatie kosten

De crisis is begonnen. We zitten lange dagen thuis, waardoor we veel

Alles wat je moet weten over vlas isolatie

Je huis duurzamer maken door middel van isolatie kun je op meerdere